”Ce sărbătorim pe 24 ianuarie?”. Elevii românii nu sunt prea siguri de însemnătatea acestei zile. Mulți au auzit de Mica Unire doar în treacăt. Câțiva aelevi din Capitală au avut răspunsuri dintre cele mai diverse la întrebarea ”Ce sărbătorim pe 24 ianuarie?”.
Joi, 24 ianuarie se împlinesc 160 de la Mica Unire. După un an 2018 în care s-a vorbit intens de Centenar și de Marea Unire, evenimentul înfăptuit pe 24 ianuarie 1859 sub donnia lui Alexandru Ioan Cuza este mult mai puțin cunoscut, deși acesta a fost primul pas spre Marea Unire. Evenimentul va fi marcat la Iaşi azi de peste 5.000 de oameni la o paradă militară în Piaţa Unirii. Tot în cinstea acestui eveniment Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană cu flori la mormântul lui Cuza. Președintele a dat și o lege prin care Iaşiul a primit titlul de capitală istorică.
Mica Unire nu e așa cunoscută printre elevi. Ce răspunsuri au dat la întrenarea ”Ce sărbătorim pe 24 ianuarie?”
La o școală din București elevii au fost întrebați ”Ce sărbătorim pe 24 ianuarie?”. Răspunsurile au fost care mai de care mai amuzante. “Carol I! Aaaa… regele Ferdinand?” sau “Mâine e ziua lui Mihai Eminescu? Nu. Pe 15, nu?” sau “Momentul în care s-au țările, nu?”, au spus câțiva dintre elevi. Unii dintre ei au știut însă răspunsul la întrebare.
Într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Astfel s-a făcut primul pas către definitivarea Unirii Principatelor Române. Țările au intrat de atunci într-o uniune personală, iar în noaptea de 23 spre 24 ianuarie acum 160 de ani Alexandru Ioan Cuza a fost ales și domn al Ţării Româneşti, după ce fusese deja desemnat domn al Moldovei. Mărturiile despre acea perioadă se găsesc în București la Muzeul Cotroceni, dar și la Muzeul Naţional de Istorie.