Un italian cu diplomă falsă a operat un an în România, la cinci spitale! Cum a fost posibil

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
05/02/2019, 10:24
Un italian cu diplomă falsă a operat un an în România, la cinci spitale! Cum a fost posibil GALERIE FOTO
Un italian a operat de zeci de ori în România, cu ajutorul unei diplome false

Un italian pe nume Matteo Politi a operat în România, timp de un an, cu ajutorul unei diplome false. Acesta a înfăptuit operații extrem de importante fără studii în medicină. Cum i-a eliberat Direcția de Sănătate Publică documentul necesar și cum l-au depistat asistentele? O anchetă marca Libertatea și Cătălin Tolontan a mers pe firul evenimentelor, pas cu pas!

L-am văzut pe medic cum a intrat în grupul operator cu mâinile jos, și nu ridicate, așa cum e procedura!”, spune una dintre asistentele prezente în sală. CV-ul bărbatului de 38 de ani arată exemplar: a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine, facultate care deține standardul în învățământul medical al lumii.

Un italian a operat în România cu o diplomă falsă!

Ministerul Sănătății i-a dat un aviz italianului Matteo Politi, care s-a prefăcut că este medic timp de un an de zile. Acesta a ajuns să opereze de zeci de ori în România, fărăr studii de medicină. Itslianul a fost descoperit de asistentele unui spital din cauza faptului că nu respecta întocmai procedurile dinainte de o operație. Cum a fost eliberat un document de la Direcția de Sănătate Publică pe baza diplomei false? O investigațiea fost derulată de Alexandra Nistoroiu, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan. Se pare că italianul a ajuns să opereze chiar la Monza, unul din cele mai mari spitale private din țară unde „media plătită de pacienți pentru o intervenție este de 7.000 de euro”, a specificat managerul Luca Militello, citat de economica.net. Acesta, dându-se chirurg englez, a oferit în 2016 un interviu pentru Click în care spunea că este specialist de clasă. În 2018 a început să opereze la nu mai puțin de 5 clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza.

Un italian a operat de zeci de ori cu ajutorul unei diplome false
Un italian a operat de zeci de ori cu ajutorul unei diplome false

Care au fost greșelile care l-au dat de gol pe italian?

  • Pe de o parte, apa trebuie să se scurgă spre cot şi nu spre vârfurile degetelor.
  • Pe de altă parte, această poziţie este şi menită să le „spună” colegilor că mâinile au fost igienizate şi nu trebuie atinse.
  • Întregul ritual de pregătire a operaţiei este standardizat în săli de operaţie din lumea întreagă şi gândit milimetric tocmai pentru a evita contaminarea cu bacterii.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×