Tradiții evreiești. De ce le este rușine evreilor să numere în public

Ana Chivu   
în Stiri mondene
13/04/2019, 17:52
Tradiții evreiești. De ce le este rușine evreilor să numere în public GALERIE FOTO
Tradiții evreiești. De ce nu au voie să numere în public?

Unii evrei se abțin să numere în public, mai exact să folosească cifre atunci când au nevoie. Totul pornește de la recensământul realizat în timpurile biblice. Copii lui Israel sunt numărați de mai multe ori în Tora, dar, de fiecare dată la ordinul lui Dumnezeu. Regele David, în 2 Samucl 24, ordonă un recensământ neautorizat, rezultatul fiind pedeapsa divină care este concretizată ptrintr-o plagă e a ucis nu mai puțin de 70.000 de oameni.  După moartea lui Solomon, statul a fost împărțit în regatele Iudeea și Israel. În anul 733, regele Asiriei a cucerit Israelul și l-a distrus, astfel, trimițându-i pe cea mai mare parte din evrei afară din Regat.

Tradiții evreiești. De ce evreii se sfiesc să folosească cifre în public?

De asemenea, amintim că Tanahul nu explică neapărat o explicație pentru această restricție, ci doar că a rămas în obicei evreilor de-a lungul timpului. Atunci când se verifică dacă sunt destui oameni pentru minian, se obișnuiește să se folosească un verset din Psalmi care este compus din zece cuvinte în ebraică. „Mântuieşte poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta; veghează-i pe ci şi-i ridică pentru totdeauna”.

Pentru verificarea dacă există destui bărbați pentru ritual, există și obiceiul care pronunță în indiș: nişt ein, nişt ţvei şi aşa mai departe, ceea ce înseamnă „nici unul, nici doi…”, ca un mod de a pretinde că, de fapt, nu se face o numărătoare propriu-zisă.

De ce a fost scris Talmudul?
Următoarele acţiuni sunt încălcări ale şevut: o persoană nu se poate căţăra în copac, nu poate călări un animal, nici înota, nici bate din palme, nici să-şi lovească cu palma lateralele corpului, nici dansa” (Mishna Betza 5:2).

Tadițiile și obiceiurile evreilor
Tadițiile și obiceiurile evreilor

Sărbătorile evreilor

  • Sabatul este ziua în care toate muncile sunt strict interzise, zi pe care evreii o respectă. Sabatul amintea săvârșirea operei de creație făptuite de YHWH (cf. Exod 20,11), eliberarea din Egipt.
  • Sabatul începe chiar înainte de apusul soarelui, vineri seara. Începerea sa este marcată de aprinderea lumânărilor Sabat și recitarea lui Kiddush deasupra unei cupe cu vin; și
  • Sabatul se termină la cădere nopții în noaptea de sâmbătă. Încheierea sa este marcată de rugăciunea cunoscută sub numele de Havdalah.
  • Ritualurile și obiceiurile fundamentale ale lui Shabbat includ:
  • Citirea porțiunii Săptămânale Tora
  • Abreviere la Amidah în cele trei servicii zilnice obișnuite pentru a elimina cererile pentru nevoile de zi cu zi
  • Adăugarea unui serviciu musafa la serviciile de rugăciune zilnică
  • Bucuria de trei mese, deseori pregătite sau ritualizate, pe parcursul zilei
  • Reținere din efectuarea melachiei
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×