Nu mai puțin de 11 soldați americani au fost răniți în urma bombardamentelor pornite de Iran la bazele militare americane din Irak, în ceea ce s-a numit „Operațiunea Martirul Soleimani”.
Deși inițial atât președintele Donald Trump cât și armata americană au susținut că nu au fost victime din rândul lor, surse de la Pentagon au afirmat pentru cei de la Defense One că mai mulți soldați au fost evacuați militari din baza Al-Asad din Irak.
Astfel, cei 11 soldați au fost internați în Kuweit și la Landsthul, în Germania. Ei sunt tratați acum pentru că ar fi suferit comoții cerebrale.
Liderii armatei americane și administrația Trump au spus că pe 8 ianuarie 11 rachete iraniene au lovit bazele americane, dar „nu au produs pagube, nu au distrus obiective prietene, fie că vorbim de SUA, coaliția care luptă cu ISIS, contractori, șamd.” Cu toate acestea, presa americană a arătat, pe surse, că mai mulți soldați ar fi fost tratați în urma unor contuzii.
Pe 16 ianuarie un purtător de cuvânt al armatei americane din Bagdad a afirmat că „După cum am spus deja, niciun soldat american nu a fost ucis în urma atacurilor iraniene din 8 ianuarie asupra bazei aeriene Al Asad. Cu toate acestea, mai mulți soldați au primit tratament pentru contuziile suferite în urma exploziilor”.
Colonelul Myles Caggins, purtătorul de cuvânt al forțelor militare din Irak, a mai spus că decizia de a-I interna pe cei 11 soldați a venit ca o „metodă de precauție”. De asemenea, Caggins a anunțat că militarii vor reveni pe front în momentul în care vor fi declarați apți de către medici.
Două baze militare americane au fost lovite de rachetele iraniene pe 8 ianuarie. Bombardamentul a reprezentat un răspuns al autorităților de la Teheran după ce SUA l-a eliminat la începutul anului pe colonelul iranian, Qassem Soleimani.
Chiar dacă nu au comis victime în rândul soldaților americani din Irak, armata iraniană a comis însă mai multe victime, după doborârea avionului Ukrainean Airlines, chiar în dimineața zilei de după bombardamente.