Sarea roz de Himalaya a ajuns să fie recomandată drept o alternativă mai sănătoasă a sării clasice şi este de multe ori indicată pentru dietele de detoxifiere, graţie proprietăţilor de care dispune. Totuşi, se pare că sarea roz nu are chiar provenienţa de care se zice şi nici nu ar fi neapărat mai sănătoasă faţă de sarea normală.
Sarea roz a fost folosită în foarte multe forme în ultima vreme. Fie pentru consum, fie în lămpi luminate, promovate ca fiind bune pentru a curăţa aerul poluat din locuinţe şi a absoarbe moleculele de apă din aer şi curăţarea aerului de praf, totodată. Sunt şi SPA-uri care oferă programe de relaxare pe bază de sare roz de Himalaya, susţinând că acestea sunt bune pentru ameliorarea bolilor respiratorii şi a alergiilor.
În realitate, însă, lucrurile nu stau chiar așaa, iar ultimele rezultate ale cercetărilor au demonstrat că în primul rând nu este nicio dovadă din punct de vedere ştiinţific care să ateste beneficiile sau efectele terapeutice. În acelaşi timp, sarea roz are acelaşi conţinut de minerale precum cea obişnuită. Conform cercetătorilor, singura diferenţă este dată de faptul că este un tip de sare „fotogenic și mai scump”.
Totodată, locul de provenienţă al sării roz nu este Himalaya, ci vine din mina de sare Khewra, din Pakistan, care este situată între Islamabad şi Lahore. Conform The Athlantic, minele de sare de acolo au fost descoperite de Alexandru cel Mare şi au apărut cu milioane de ani în urmă. Conform studiilor, sarea roz are acelaşi gust ca sarea albă şi cam aceleaşi beneficii. Totuşi, ea continuă să fie la mare căutare graţie aspectului mai atractiv dar şi a miturilor care o înconjoară.
Sarea roz este foarte cunoscută graţie aspectului, iar dovadă stau cele peste 70.000 de fotografii apărute în spaţiul virtual pe Instagram. Culoarea este cea atractivă, iar tinerii sunt cei mai încântaţi de ea.