Românii nu vor mai putea plăti ratele la bănci: credite mai scumpe și dobânzi exagerate

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
19/01/2019, 10:45
Românii nu vor mai putea plăti ratele la bănci: credite mai scumpe și dobânzi exagerate GALERIE FOTO
Românii nu vor mai putea plăti ratele la bănci. Credite mai scumpe și dobânzi exagerate

Băncile anunță schimbări majore pentru a putea ține pasul cu pierderile generate de introducerea taxei pe active, iar acest lucru se poate răsfrânge asupra românilor, care nu vor mai putea plăti ratele. Specialiștii susțin că numărul celor care vor dori să obțină un credit în lei în 2019 va fi în scădere, după ce băncile vor avea credite mai scumpe și dobânzi exagerate.

Până în acest moment o singură bancă din România a majorat costurile pentru împrumuturi, însă analiștii financiari consideră că exemplul îi va fi urmat în scurt timp și de alte bănci, dovedindu-se în cele din urmă că taxa pe active introdusă de Guvern va aduce o nouă criză în economie. De altfel, tot mai multe bănci se gândesc să acorde credite mai scumpe și dobânzi mai mari și avertizează că, în aceste condiții, tot mai puține persoane vor fi tentate să obțină un împrumut.

Măsurile fiscale se răsfrâng și asupra clienților care au credite
Măsurile fiscale se răsfrâng și asupra clienților care au credite

Previziuni sumbre: credite mai scumpe și dobânzi exagerate. Ce se întâmplă cu ratele la bănci

În cazul băncii care a majorat deja costurile, cine și-a luat un credit imobiliar de peste 170 de mii de lei până la sfârșitul anului trecut, a plătit o dobândă anuală efectivă de 6,75%, adică o rată de 1.074 de lei. După ce dobânda a fost majorată, o persoană care obține același credit plătește o rată de aproape 1.100 de lei. În 30 de ani, suma plătită în plus ajunge la 7.200 de lei. Banca a recunoscut că a fost nevoită să recurgă la majorarea costurilor din cauza introducerii taxei pe activele bancare.

Vestea bună ar fi că introducerea noilor măsuri fiscale și limitarea gradului de îndatorare impusă de BNR ar putea face ca prețurile locuințelor să scadă. Ministrul Finanțelor a lansat o invitație la discuții pentru șefii băncilor care activează pe piața din România.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×