Ministerul Muncii a publicat un raport în care este prognozată cererea de forță de muncă pentru anul 2025, care arată că țara noastră va avea nevoie de 3 milioane de angajați în următorii 5 ani. Locuri de muncă sunt, oameni interesați mai puțin.
Potrivit raportului, la mare căutare vor fi angajații din domeniul construcțiilor, urmat de sănătate și produse farmaceutice. Nevoie mare de muncitori va fi și în industria auto și componente, mai precizează Ministerul Muncii.
Documentul cu privire la cererea de muncă pentru 2025 arată că cei mai căutați angajați vor fi cei cu studii superioare – 1,3 milioane de persoane, urmați de cei cu studii medii – 1,05 milioane de persoane.
Totodată, Ministerul Muncii arată că va fi nevoie de peste 2,9 milioane de persoane care să intre pe piața de muncă pe posturi noi sau pentru a înlocui posturile existente acum, ocupate de persoane ce vor ieși la pensie până în 2025
Ȋn sectorul Turism şi ecoturism, cea mai mare cerere va fi pentru funcționari administrativi (aproximativ 6.500 de persoane) care să se ocupe de ofertele de servicii hoteliere, să rezolve reclamațiile clienților ori să realizeaze analize de preț în vederea promovării pe piața turistică.
Alți 6.400 de oameni vor fi căutați pentru a lucra în domeniul serviciilor, se mai arată în raportul publicat de Ministerul Muncii.
Un alt domeniu ce va avea nevoie de forță de muncă nouă este textile și pielărie, însă doar pentru a înlocui forța de muncă existentă, astfel că, potrivit prognozei, crearea de locuri de muncă noi va fi puțin probabilă.
Pe de altă parte, grupa Muncitori calificaţi şi asimilaţi va avea nevoie de o forță de muncă mare, se arată în raportul Ministerului Muncii. Astfel, aproximativ 32.000 de joburi îi așteaptă în viitor pe cei care pregătesc material lemnos pentru prelucrare, confecționează elemente din lemn pentru restaurare sau execută operațiuni de tăiere a lemnului, mai arată analiza.
90.000 de persoane vor fi căutate și în industria auto și componente, pentru a utiliza aparate și echipamente de măsurare și testare, pentru a executa lucrări de întreținere și reparație la sisteme de transmisie, dar și pentru a efectua lucrări de întreținere și reparație la mecanismele motorului.
Alți 78.000 de operatori la instalaţii şi maşini ori asamblori de maşini şi echipamente vor fi căutați pentru a pregăti posturile de lucru ori pentru a supraveghea funcționarea liniilor automate, anunță Ministerul Muncii, în timp ce 18.000 de posturi vor fi disponibile pentru tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic.
Muncitori calificați și asimilați în domeniul Energie și management de mediu vor fi necesari și în 2025, ce se vor ocupa cu aplicarea cerințelor sistemului de management a calității, citirea și
înțelegerea desenelor tehnice, citirea și înțelegerea schemelor electrice și utilizarea paratelor electrice de măsură. 15.000 de locuri de muncă vor fi disponibile în acest caz.
Un număr foarte mare de posturi disponibile, 395.000, vor trebui ocupate în Bioeconomie, biofarmaceutică și biotehnologii, de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit, mai arată analiza. Angajații nu vor veni însă pe locuri noi de muncă, ci îi vor înlocui pe cei care vor ieși la pensie în următorii ani.
Alți angajați, circa 285.000, vor trebui să ocupe posturile disponibile în Construcții, mai arată raportul Ministerului Muncii, pentru a executa diverse lucrări de tencuire, zidărie, tinichigerie sau reparații.
Industriile creative vor avea nevoie de specialiști în diverse domenii de activitate (editare video, audio, web, presă scrisă, etc), respectiv 33.000 de persoane, dar și de alți specialiști din domeniul tehnic (26.000 de persoane).
Tehnologia informației și comunicațiilor este și va rămâne un domeniu de interes pentru români, astfel că, până în 2025, peste 76.000 de angajați vor fi necesari în acest sector, care să aibă competențe specifice în elaborarea de prototipuri de aplicații, întreținere baze de date, realizarea, testarea, publicarea și întreținerea site-urilor.
Alți 28.000 de tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic vor fi necesari în următorii cinci ani, mai anunță raportul publicat de Ministerul Muncii.
Un domeniu ce va restrânge locurile de muncă până în 2025 este cel al procesării alimentelor și a băuturilor.“Această contracţie a ocupării se poate explica, fie printr-o reducere a activităţii în cadrul acestei industrii prelucrătoare, fie printr-o utilizare a capitalului tehnic în locul celui uman,” mai arată analiza.
În ceea ce privește domeniul Sănătate și produse farmaceutice, țara noastră va avea nevoie de 118.000 de angajați specializați în anatomie și fiziologie umană, biofizică și imagistică medicală, îngrijirea pacientului în funcție de diagnostic, monitorizarea pacientului și administrarea tratamentului.
În plus, alți 82.000 de oameni vor trebui să ocupe joburile disponibile în prepararea produselor farmaceutice, distribuirea produselor farmaceutice și asigurarea condițiilor igienico-sanitare.
Nu în ultimul rând, căutați vor fi și Lucrători în domeniul serviciilor, 79.000 mai exact, care să se ocupe de diverse activități precum igienizarea spațiului în care se află persoana îngrijită, transportul persoanelor, acordarea îngrijirilor de igienă pentru persoanele îngrijite.