Pe 6 și 7 octombrie, în acest weekend, românii vor avea ocazia să participe la referendumul pentru redefinirea familiei, astfel că machetele buletinelor de vot au fost emise deja și avem ocazia să vedem cum arată acestea. În cadrul procesului de votare, fiecare cetățean în parte va primi câte un buletin de vot, pe care se va regăsi întrebarea ”Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Votantul ca putea astfel să aleagă între ”da” sau ”nu”, astfel exprimându-și aprobarea sau dezaprobarea relativ la redefinirea familiei în Constituția României. Întrebarea a fost stabilită prin lege, mai exact prin articolul 7 din Legea nr. 3/2000, care a fost actualizată în 2018. Aceasta este standard, deoarece scopul ei este vizarea modificării legii fundamentale a statului.
Acest referendum care privește familia tradițională a fost inițiat în cadrul unei inițiative cetățenești demarate de Coaliția pentru Familie. Este vorba despre prima astfel de inițiativă de la Revoluție până astăzi. Cetățenii vor putea vota pe data de 6 și 7 octombrie, între orele 7.00 și 21.00. Puteți găsi aici toate secțiile de votare de pe teritoriul României, dar și din străinătate. În cadrul proiectului de lege, s-a realizat și expunerea de motive, care prevede ca noua formă a legii ”își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soți» (…) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de «familie», a raportului dintre «familie» și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie”.
Buletinul de vot din cadrul referendumului pentru familie are prezentată sus întrebarea și dedesubt variantele de răspuns. Românii trebuie să aleagă între ”da” sau ”nu”. Toate buletinele de vot vor fi imprimate de către Regia Autonomă ”Monitorul Oficial”. Tot pentru referendum, ștampilele care au înscrise pe ele mențiunea ”votat” vor fi realizate de către Regia Autonomă ”Monetăria Statului”. În același timp, confecționarea tuturor timbrelor se va executa de către iar confecţionarea timbrelor autocolante de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – S.A.. Aceste soluţii legislative au fost utilizate şi cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European de acum 4 ani.
Cheltuielile necesare pentru derularea procesului de vot în vederea susținerii referendumului au fost susținute prin suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, dar și al Autorității Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică. Banii pentru sumele suplimentare ai fost extrași din Fondul de rezervă bugetară pus la dispoziția Guvernului. Aceste fonduri sunt prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2018. Nu mai este o noutate că pentru organizarea acestui referendum, autoritățile au cheltuit nu mai puțin de 163,712 milioane de lei.