Plăcinta cu dovleac este, alături de plăcinta cu mere, în fruntea preferințelor din această „nișă” ale românilor. Peste plăcinta cu brânză, deși pare greu de crezut! Ai să spui că sezonul dovlecilor plăcintari este toamna, dar trebuie să fii de acord că sezonul plăcintei cu dovleac este tot anul!
Plăcinta cu dovleac, fragedă, parfumată și… intens colorată într-un portocaliu apetisant, se poate prepara repede, cu ingrediente puține, care nu sunt o povară pentru bugetul familiei și este oricând un desert apreciat, mâncat cu poftă ori de câte ori îi vei răsfăța pe cei dragi cu așa bunătate.
Am ales din zecile de rețete de plăcintă cu dovleac, de la plăcinta cu dovleac simplă și ușor de gătit la plăcinta cu dovleac „combinată” cu mere sau nucă, ori caramelizată cu o galbenă gutuie, rețeta regretatului Radu Anton Roman, care o descria în stilul său inconfundabil ca pe „o tartă ialomițeană parfumată și fragedă, pentru răsfățul celui mai pretențios gurmand”.
„Drojdia se desface în laptele cald şi în smântână, apoi se freacă untul cu zahăr pâna se face spumă. Se adaugă ouăle peste untul frecat cu zahăr, după care şi drojdia cu lapte şi smântână. Când s-au înfrățit bine, se adaugă făina, zahărul vanilat şi coajă rasă de lămâie. Cei care doresc pot să adauge un praf de scorţişoară şi puţină sare, ca să potenţeze gustul. Se frământă cu nădejde compoziţia, după care se lasă să se odihnească. Între timp se unge o tavă cu cele 50 de grame de unt, se întinde aluatul cât este tava de mare, inclusiv pe pereţi, suficient cât să învelească plăcinta. Foaia se umple apoi cu dovleac, se închide ca un plic şi se unge cu unt şi ou. Se dă la cuptor, la foc mic, timp de o oră şi jumătate, cel mult două, până când este… gata! Se servește apoi ninsă cu zahăr pudră şi cu o lingură de smântână alături. Poftă bună!” – Radu Anton Roman
Dacă ți se pare complicat să gătești aluatul în casă, iată mai jos o rețetă și mai simplă cu foi de plăcintă din „comerțul socialist” , cum se spunea pe vremuri, acum „comerțul capitalist” incomparabil mai ofertant și cu adevărat „multilateral dezvoltat”…
Taie dovleacul și rade-l pe răzătoarea mare. Pune-l la călit într-o cratiță împreună cu zahărul și cu un plic de zahăr vanilat până se înmoaie, iar la final adaugă scorțișoara. Lasă-l să se răcească și treci la foaie. Pune într-o tavă de aragaz o foaie de copt, unge-o bine cu ul și mai pune încă o foaie. Toarnă o treime din dovleac, uniformizează-l în tavă și acoperă-l cu două foi de placintă unse între ele cu ulei. Pune iarăși dovleac, apoi încă două foi de placintă, iar dovleac și, în fine, ultimele două foi de placintă, unse, bine-nțeles, cu ulei. Bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius și lasă se coacă o jumătate de oră. Scoate apoi tava din cuptor, las-o la răcit 15-20 de minute. Taie pătrățele plăcinta cu dovleac și pudreaz-o fără economie cu zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilinat. Poftă bună!
Plăcintă cu dovleac a la Jamila Cuisine!