Parlamentul European a anunțat o rezoluție privind situația din România. Acest lucru a fost posibil după dezbaterea care a avut ca subiect protestul din 10 august, anul curent. Astfel, șefii tuturor grupurilor politice au decis, pe 13 septembrie, în cadrul Conferinței Președinților din Parlamentul European, ca să facă un pas înainte pentru a înțelege ce se întâmplă în țara noastră.
S-a decis, în cele din urmă, că România nu are nevoie doar de o simplă audiere după cele întâmplate în piață, mai ales că în urma lor nu s-a ajuns la nicio rezolvare. Așa că, grupurile politice au decis să scrie o Rezoluție care să fie dezbătută pe larg, în prezența europarlamentarilor. Toate acestea au fost confirmate de europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.
”Avem noutăți despre dezbaterea privind situația din România care va avea loc în Parlamentul European: dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie). Parlamentul European va adopta o rezoluție despre situatia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie). Prim-ministrul Guvernului României va fi invitat la dezbaterea de la începutul lunii octombrie”, a scris europarlamentarul, Mureșan.
La sesiunea plenară de la sfârșitul lunii octombrie, invitatul special pentru a ține un discurs a fost președintele Klaus Johannis. Până atunci, refelctoarele au fost puse bine pe România din cauza scandalurilor, protestelor, iar mulți au sperat ca cineva de la Bruxelles să audă glasul țării. De asemenea, tot către ei s-au făcut mai multe încercări: s-au trimis plângeri, scrisori, emisari. Se pare că cei cărora le-am cerut ajutorul ne-au întors spatele. Spusele lor s-au rezumat la: nu ne implicați pe noi, încercați să vă rezolvați singuri problemele interne. Așadar, după ce ne-am plâns străinilor, aceștia nu ne-au ajutat, responsabilii noștri politici s-au mai și supărat.
O altă reacție cu privire la rezoluție a venit și din partea Mariei Grapini, membră în Comisia pentru libertăți civile, justiției și afacerilor interne. Conform Mediafax, europarlamentarul a declarat că nu s-a decis nimic și că totul, înainte să se ajungă la o conluzie, trebuie trecut prin Comisia LIBE. ”Nu s-a decis nimic. Ca să se ajungă la o decizie de dezbatere în plen şi rezoluţie pentru România, trebuie mai întâi să treacă prin Comisia LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne – n.r.). (…)
Deci în plenară se ajunge, conform regulamentului, după ce în Comisia LIBE se aduc argumente de o parte şi de alta la subiectul respectiv şi Comisia decide dacă este de competenţa deja de plenară. Deci nu ştiu de ce a avansat acest lucru, pentru că nu cred că ştie domnul Mureşan (Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL – n.r.) ce se va decide în Comisia LIBE din care dumnealui nu face parte” a spus Maria Grapini.