Burj Al Babas reprezintă denumirea unui proiect imobiliar situat în partea de nord-vest a Turciei, undeva între Istanbul și Ankara. Întreaga investiție a complexului rezidențial amplasat în apropiere de Mudurnu, se ridică la 200 de milioane de dolari.
În 2018, dezvoltatorul imobiliar Sarot Property Group s-a confruntat cu serioase probleme financiare, în special pe fondul crizei economice de la acea vreme. Toată această situație a făcut ca sute de vile aflate deja în construcție să fie abandonate. Astfel, zona în care urma să fie ridicat un adevărat complex rezidențial, este acum cunoscută drept „orașul- fantomă” al Turciei.
Burj Al Babas, un paradis ajuns ruină
Proiectul Burj Al Babas a fost demarat în 2014 și, cum luxul întotdeauna costă, cei interesați să intre în posesia unei astfel de vile cu aspect de castel, trebuiau să scoată din buzunar între 400 și 500 de mii de dolari. S-a dorit ca luxoasele proprietăți să stârnească interesul investitorilor cu potențial financiar din zona Golfului. S-a reușit vânzarea a 350 de vile din cele 587 construite, castelele intrând în posesia unor clienți din Qatar, Arabia Saudită, Kuweit, EAU sau Bahrain. Cu toate acestea, proiectul nu a mai putut fi dus la bun sfârșit, întrucât o mare parte dintre cei interesați de o asemenea investiție s-au arătat nemulțumiți și au luat decizia de a se retrage.
„Unele dintre vânzări au trebuit anulate”, a explicat Mezher Yerdelen, președintele al Sarot Property Group, citat de AFP. Totodată, dezvoltatorul imobiliar a introdus în contractele de vânzare, o clauză conform căreia părțile exterioare ale imobilelor nu vor putea suferi niciun fel de modificări, astfel că toate construcțiile sunt practic identice. Proiectul nu s-ar fi oprit aici. Sarot avea intenția de a dezvolta un adevărat centru comercial în zona respectivă, cu băi turcești, cinematografe și săli de sport, însă totul va rămâne, cel puțin pentru moment, doar la stadiul de idee.