Olanda ne dă interzis la Schengen: „Principiul anticorupției nu e negociabil”

Claudiu Surmei   
in Stiri de ultima ora
11/02/2019, 21:43
Olanda ne dă interzis la Schengen: „Principiul anticorupției nu e negociabil” GALERIE FOTO
Olanda ne dă interzis la Schengen

Olanda ne dă interzis la Schengen! Ministrul Justiției din Olanda, Ferdinand Grapperhaus, a precizat că Olanda este dornică să ofere expertiză şi asistenţă pentru ca România să aibă un sistem judiciar care să funcţioneze așa cum trebuie pentru cetățeni și a subliniat faptul că „principiul anticorupției nu e negociabil.”

„Suntem de părere că România a făcut paşi admirabili în ultimii 10 ani către un stat de drept solid. Cu toate acestea, aşa cum a subliniat şi Comisia, în ultimii ani s-au făcut totuşi nişte paşi înapoi. E ca atunci când un cal e pe punctul să termine cursa şi ezită înainte să sară peste ultimul obstacol. Noi credem că trebuie să ne ajutăm reciproc. În decembrie, înainte ca România să preia preşedinţia, am avut o discuţie cu ministrul Toader şi i-am spus că noi ne dorim foarte mult să continuăm schimbul bilateral de expertiză. Dar ceea ce este nenegociabil pentru fiecare stat membru al UE este principiul anticorupţiei, să aveţi un sistem independent de justiţie, care să se poată uita la mine, un membru al executivului, ministru al Justiţiei şi să mă judece independent şi să judece întregul sistem independent”, a declarat Ferdinand Grapperhaus.

Olanda ne dă interzis la Schengen!

Ministrul Justiției din Olanda a mai spus că, în ceea ce privește criteriile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a intra în Schengen, țara noastră a înregistrat un regres în ultima perioadă.

România și Bulgaria sunt recomandate pentru intrarea în Schengen
România și Bulgaria sunt recomandate pentru intrarea în Schengen

„Noi ne-am exprimat îngrijorările şi cu siguranţă că acum, când Comisia a remarcat un uşor regres în ultimii ani, am spus că trebuie să facem un efort pentru a îndrepta lucrurile: să aveţi un sistem judiciar independent, un sistem legislativ funcţional în privinţa corupţiei. Pentru asta este important să lucrăm împreună. Noi am spus întotdeauna că Schengen este un sistem foarte important, dar şi unul fezabil, deci ca să se aplice tuturor trebuie să fim siguri că se fac şi acei ultimi paşi. Şi sunt convins că putem ajunge acolo. Iar Olanda poate fi acel prieten care spune că încă mai sunt lucruri de făcut, dar cred că este mai bine decât să fim lipsiţi de spirit critic şi lucrurile să rămână în stadiul actual”, a mai spus Ferdinand Grapperhaus.

Închide ×