Obiceiuri și superstiții de Crăciun. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă azi!

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
24/12/2018, 14:09
Obiceiuri și superstiții de Crăciun. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă azi!
Superstiții pentru ziua de sărbătoare! Ce nu ai voie să faci?

Românii cred în superstiții și în obiceiurile vechi pe care le făceau atunci când erau mici sau pe care le-au auzit din vorbă în vorbă de pe vremea bunicilor. Aceștia nu scapă de ele mai ales în zilele de sărbătoare. Ce trebuie să faci să ai noroc?

Care sunt obiceiurile și superstițiile din ziua de Crăciunului care cred în ceea ce aduc? Ce aleg aceștia pentru ziua sfântă de Crăciun? Desigur, pupatul sub vâsc, deja bine știut,e trecut în altă categorie.

Obiceiuri și superstiții de Crăciun

Mănâncă mere-Un măr pe zi ţine doctorul departe, aşa sună una dintre cele mai populare zicale. Ei bine, de Crăciun nu ar trebui să îţi lipsească de pe masă coşul cu mere. Se spune că dacă mănânci mere în Ajun vei fi sănătos tot anul.
Fă un cadou-Decembrie mai este supranumită şi „luna cadourilor”. E musai să faci măcar un cadou unei persoane dragi, pentru a avea un an prosper.
Pune crenguțe de vâsc-O altă superstiție privitoare la noroc spune că, dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.
Nu stinge lumânările din casă– Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun.
Primește colindători-Ascultă colindele şi răsplăteşte-i pe urători cu niște colaci, nuci, mere sau bani. Cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează nu va avea în viitor recoltă bună și nici belșug în casă.
Nu purta pantofi noi-Atragi ghinion dacă porți lucruri noi. Poți aștepta să te bucuri de lucrurile nou-nouțe pe care ți le-ai luat.

Obiceiuri și superstiții de Crăciun!
Obiceiuri și superstiții de Crăciun!

Ce se face de Ajun?

În ziua de Ajun nu sunt permise supărarea, certurile şi loviturile: cel care loveşte cu pumnul va primi înapoi tot atâţia pumni cât a dat;
Deşi majoritatea oamenilor împodoesc bradul de Crăciun când le permite timpul, acesta se împodobeşte de fapt în seara de Ajun, pe 24 decembrie;
Conform unei superstiţii, în ziua de Ajun nu este permis consumul de rachiu. Se spune că cel care bea rachiu pe 24 decembrie, va fi batjocorit de diavol;
Cei ce cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua ajunului Crăciunului;
Un obicei popular este aducerea unei crenguţe de vâsc în casă. Aceasta este aducătoare de noroc, belşug şi alungă certurile şi ghinionul;
O tradiţie presupune împodobirea bradului de Crăciun cu un săculeţ mic, umplut cu boabe de fasole albă. Acestea simbolizează puritatea sufletului;
Casa nu trebuie măturată în ziua de Ajun, căci aşa se alungă tot norocul;
O altă tradiţie este recuperarea tuturor bunurilor împrumutate de-a lungul anului;
O superstiţie spune că dacă un bărbat intră primul în casă în ziua de Ajun şi ziua de Crăciun, familia va fi binecuvântată cu noroc tot anul care urmează;
Un obicei respectat în special la sate este aruncarea boabelor de grâu sau porumb către colindători;
Boabele călcate trebuiesc împărţite apoi la păsări, pentru ca acestea să dea ouă din belşug în noul an;
Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri şi tradiţii populare, multe dintre ele păstrându-se încă atât la sate, cât şi la oraşe.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×