Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţ de ultimă oră! Se închid şcolile, în caz de epidemie de gripă?

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
25/01/2019, 18:43
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţ de ultimă oră! Se închid şcolile, în caz de epidemie de gripă? GALERIE FOTO
Ministrul Sănătății a anunțat în ce condiții se închid școlile dacă se declară epidemie de gripă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut un anunț de ultimă oră cu privire la suspendarea cursurilor în cazul în care va fi declarată epidemia de gripă în România. Ministrul a spus că școlile se închid doar punctual, acolo unde absenteismul este de peste 20%.

„Măsurile pe care le-am luat până acum sunt măsuri specifice epidemiei, nu vor fi luate măsuri suplimentare. Sunt convinsă că mă veţi întreba dacă vom solicita Ministerului Educaţiei Naţionale să suspende cursurile. Nu. Am spus – fiecare şcoală şi fiecare clasă are posibilitatea să ceară suspendarea dacă absenteismul este mai mare de 20% în clasa respectivă. Punctual, se poate cere suspendarea cursurilor în funcţie de numărul de copii care lipsesc într-o anumită clasă. (…) IŞMB, împreună cu DSP, pe baza datelor statistice, poate să ia această decizie, dar punctual”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunță marți dacă se declară epidemie de gripă
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunță marți dacă se declară epidemie de gripă

Ministrul Sănătății a anunțat în ce condiții se închid școlile dacă se declară epidemie de gripă

„Aceste patru zile libere nu ar trebui să însemne de fapt o schimbare. Adică, nu mergem la şcoală şi mergem în alte locuri aglomerate. De aceea, pentru a putea rezolva probleme, este nevoie de o mare complianţă din partea părinţilor şi din partea populaţiei”, a mai spus ministrul Sănătății, care a precizat că marți ar putea fi declarată epidemia de gripă.

Sorina Pintea a făcut recomandări pentru aceast perioadă, în condițiile în care numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 36: „Începem cu consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, consultarea medicului de familie şi nu deplasarea imediată în unităţile de primiri urgenţe, pentru că acolo sunt oameni bolnavi; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena adecvată a mâinilor. Pentru spitale – purtarea echipamentului de protecţie adecvat – măşti, mănuşi, halate atât de către vizitatori, cât şi de către personalul medical. Cel mai important – continuarea vaccinării antigripale. În funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut. Cea mai eficientă metodă conform specialiştilor pentru a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×