Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, luni, că popririle pe conturile bancare vor fi ridicate „în cel mult o oră“, asta după ce a intrat în vigoare o ordonanţă privind Codul de procedură fiscală, adoptată săptămâna trecută.
Este vorba, mai exact, despre OG nr. 5/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/205 privind Codul de procedură fiscală, ce cuprinde o serie de modificări la regimul popririlor, schimbare așteptată de mulți români ce așteptau să le fie deblocate conturile de ANAF. Ordonanța a apărut vineri în Monitorul Oficial nr. 68 și a intrat în vigoare de luni.
Printre modificările importante este și cea la articolul 236, alin (17): „În cazul în care executarea silită este suspendată, potrivit legii, organul de executare silită înștiințează, de îndată, instituțiile de credit ori, după caz, terțul poprit pentru sistarea, temporară, totală sau parțială a indisponibilizării conturilor și reținerilor.
În caz contrar, instituția de credit este obligată să procedeze potrivit dispozițiilor alin. (13), (14), (20) și (21)”, se arată în legea modificată de Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
Ministrul a declarat că modificarea va veni în ajutorul românilor care așteptau mult timp ca propririle să le fie deblocate de ANAF, astfel că sumele vor reveni în conturile proprietarilor mult mai repede.
„O modificare pe care am propus-o a fost la Codul de Procedură Fiscală în vederea simplificării procedurilor de administrare a creanțelor fiscale, s-a făcut reglementarea instituirii și ridicării popririi în mod electronic, astfel încît poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede”, a explicat luni ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
Guvernul a adoptat săptămâna trecută ordonanța care schimbă codul de procedură fiscală pentru a simplifica procedurile de administrare a creanțelor fiscale. Printre modificări a fost făcută o reglementare a ridicării sumelor blocate în mod electronic, pentru ca popririle să-i fie eliberate debitorului în cel mai scurt timp.
„Este o măsură de care toată lumea în România avea nevoie. Ştiţi foarte bine până acum cât de complicat era de fiecare dată când cineva avea o problemă, erau conturile poprite şi trebuia să mergi la fiecare bancă cu dovada că ai făcut plata către ANAF.
Acesta este un prim pas cu o soluţie dezvoltată intern la Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF. Urmează o updatare a acestei soluţii în perioada următoare, cu sistemul bancar, ca să fie cât mai prietenoasă cu utilizatorii”, a mai declarat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern de luni.