Medicii avertizează în privința consumului de ouă! Ce se întâmplă dacă mănânci 3 pe zi
Consumul de ouă pe cap de locuitor în România este undeva între 230 și 250 de „unități” pe an, cota cea mai ridicată înregistrându-se în 2004, an anterior isteriei cu gripa aviară, cu 292 de ouă pe cap de locuitor. Și, chiar dacă nu stăm atât de… rău precum în 2004, oul rămâne un aliment de bază și foarte popular pe mesele românilor, de aceea medicii avertizează în privința consumului său.
Medicii avertizează în privința consumului de ouă
Conform unui nou studiu, oamenii care mănâncă trei sau mai multe ouă pe zi prezintă un risc sporit de boli cardiaceși moarte prematură, față de cei mai ponderați. Facultatea de Medicină a Universității Northwestern a monitorizat obiceiurile alimentare a aproximativ 30.000 de adulți, timp de trei decenii și a ajuns la aceste concluzii. Ouăle conțin din belșug colesterol, ceea ce înseamnă că nu trebuie să renunțați la ele, însă trei pe zi sunt prea multe, în special dacă aveți deja probleme cardiace.
Curiozități despre ouă
Cine a fost primul, oul sau găina? Dilema persistă la nivel mondial de secole… Ouăle există de aproape 300 de milioane de ani, iar păsările doar de 150 de milioane de ani. Prima găină se trage dintr-un ou al unui animal care a fost aproape, dar nu chiar, de a fi… găină!
Găinile sunt cele mai răspândite și comune păsări domestice de pe glob. Se astimează că există aproximativ 21 de miliarde de astfel de viețuitoare pe glob.
Ouăle sunt bogate surse de nutrienți și proteine, un „exemplar” mare conținând 12% din valoarea de proteine necesară zilnic unei persoane.
Ouăle conțin aproape 6 grame de proteine, 5 grame de grăsimi și urme de carbohidrați, cum ar fi fierul și toate vitaminele, cu excepția vitaminei C.
Puteți evita infecția cu Salmonella doar ținând ouăle la o temperatură de maxim 5 grade Celsius, în frigider. Sub această temperatură, bacteria nu se poate înmulți rapid și… „eficient”!
În gospodăriile din România se produc aproape 4 miliarde de ouă, dar producția industrială în ultimii ani a fost de 1,4 – 1,5 miliarde, crescând foarte puțin comparativ cu anii 2005-2010.