Ministerul Apărării Naționale (MApN) a depus o plângere către președintele Klaus Iohannis, după ce șeful statului i-a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcția de Șef al Statului Major al Apărării. Reprezentanții MApN nu îl mai vor pe Ciucă la șefia Armatei Române și anunță că Guvernul va ataca decretul președintelui României în contencios administrativ.
„În motivaţia documentului, M.Ap.N. susţine faptul că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346 / 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia ‘Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”’, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de MApN.
MApN nu îl mai vrea pe Ciucă la șefia Armatei Române și a depus plângere către Klaus Iohannis
Președintele României a semnat pe data de 28 decembrie 2018 decretul de prelungire cu un an a mangatului generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Apărării, lucru care i-a nemulțumit pe cei din Guvern, care și-ar fi dorit ca această funcție importantă să fie preluiată de Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și la Uniunea Europeană. Propunerea a fost înaintată președintelui de către ministrul Apărării, Gabriel Leș, dar a fost respinsă. Executivul a atacat în instanță decretul lui Klaus Iohannis și îi cere șefului statului suspendarea actului și a efectelor produse în urma semnării până la judecarea în instanță.
„Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naționale şi cu avizul Prim-Ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului. În document, a fost evidenţiat precedentul juridic, prin faptul că Preşedintele României a prelungit mandatul Şefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi avizul prim-ministrului”, se mai arată în comunicatul MApN.