Președintele Partidului Social Democrat a fost întrebat în cursul zilei de azi, 18 februarie, dacă România ar trebuie să o susțină pe Laura Codruța Kovesi. Liviu Dragnea a răspuns ironic: ”nu suntem la Eurovision”. Laura Kovesi a primit o veste teribilă! Aceasta nu este eligibilă pentru funcția de procuror-șef european din cauza faptului că nu are grad preofesional de PICCJ.
„Pe de alta parte, din analiza si interpretarea logica si teleologica a dispozitiilor Legii nr. 303/2004, republicata, rezulta ca, in cazul judecatorilor si procurorilor, cariera evolueaza prin promovare dintr-un grad profesional in gradul profesional urmator. De asemenea, mai rezulta ca, gradul profesional superior, dobandit in conditiile legii, are un caracter definitiv in evolutia carierei profesionale”, arată documentul oficial.
Liviu Dragnea, despre susținerea Laurei Codruța Kovesi
Liviu Dragnea a fost întrebat dacă ar trebui să susțină candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Acesta a răspuns că ”nu suntem la Eurovision. E problema dumneaei.” De asemenea, Liviu Dragnea a vorbit și despre mandatul care o poate susține.”Nu știu ce va face Guvernul, evit să fac comentarii aici, pentru că aș vorbi de dublă măsură. Repet, nefiind Eurovision nu vreau să vorbesc eu de susținerea României.”
Noile dispoziții din Legea 303/2004 care prevăd faptul că Laura Kovesi nu este eligibilă pentru funcția dorită sunt:
- Art. 57(7) În interesul serviciului, procurorii pot fi delegați, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcții de conducere, dispozițiile alin. (1)-(6) fiind aplicabile în mod corespunzător. Delegarea procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori.(8) Judecătorii și procurorii pot fi delegați numai la instanțe sau parchete la care au dreptul să funcționeze potrivit gradului profesional dobândit
- Art. 59 Detașarea și delegarea nu se pot face la instanțe sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul să funcționeze potrivit legii”, potrivit articolului 59. În cuprinsul hotărârii în cauză, s-a arătat și că „numirea procurorilor in functii de conducere in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu trebuie confundata cu o promovare a acestora la unitatile de parchet respective” sau că „promovarea in grad profesional a judecatorilor si procurorilor trebuie sa se realizeze exclusiv prin parcurgerea procedurilor legale de concurs