Premierul Ludovic Orban a primit votul de încredere al Parlamentului, după ce 240 de parlamentari au votat executivul propus de președintele liberal. Asta în ciuda faptului că Victor Ponta a anunțat că parlamentarii Pro România nu vor vota pentru învestirea lui Orban. Cu toate acestea, liderul PNL a obținut chiar cu două voturi mai mult decât la moțiunea de cenzură. Președintele liberal propune în guvernul său un mixt de personaje politice și persoane mai degrabă anonime.
Astfel, Raluca Turcan va fi vicepremier fără portofoliu. Membru marcant din fostul PDL, Turcan a mai fost președinte interimar al PNL după alegerile parlamentare din 2016 și înainte de numirea lui Orban ca lider al partidului. De asemenea, printre numele mai cunoscute din vechiul PDL care se regăsesc în guvernul Ludovic Orban se mai află și Cătălin Predoiu, cel care a fost ministru al Justiției între 2008 și 2012 și va ocupa din nou această funcție în mandatul lui Ludovic Orban. O altă „vedetă” din guvernul Ludovic Orban este ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cel care a reprezentat România la Curtea Internațională de Justiție în procesul pentru Insula Șerpilor, proces pe care România l-a câștigat în 2009, primind 80% din suprafața de 9700 de km aflată în dispută.
Printre numele mai cunoscute din guvernul Ludovic Orban este și cel al noului ministru al Apărării, Nicolae Ciucă. El este militar de carieră și a condus Batalionul Scorpionii Roșii alături de care a participat la misiuni în Afganistan și Irak. A fost șeful Statului Major General, din 2015 până săptămâna trecută, când a fost trecut în rezervă de Klaus Iohannis. De asemenea, revine în guvern și Lucian Bode, cel care a preluat portofoliul la Infrastructură și a fost ministru al Economiei în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. Nu în ultimul rând, și Violeta Alexandru revine în guvern. Președintele PNL București a fost ministru pentru Dialogul Social în guvernul Cioloș și va prelua Ministerul Muncii.
Printre numele „tehnocraților” din guvernul Ludovic Orban se numără medicul Victor Costache, cel care este specializat în chirurgie cardiovasculară și care va prelua portofoliul la Sănătate. De asemenea, la Educație a fost numită Monica Anisie, profesoară de limba română la reputatul Colegiu Tudor Vianu din București. La Finanțe a fost numit ministru Florin Cîțu, un specialist în economie și „rivalul” lui Eugen Teodorovici, cel care a fost prezent la audierea lui Cîțu în Parlament. De altfel, Cîțu nu a putut să își ascundă entuziasmul pentru această numire și a imortalizat cu un selfie momentul în care guvernul Ludovic Orban a trecut de parlament.
Doctor în geografie fizică la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, liberalul Costel Alexe va fi noul ministru al Mediului. Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Cluj, Adrian Oros, va prelua de la Petre Daea mandatul de ministru al Agriculturii. Ioan Boloș este cel care a condus Direcţia de Management al Proiectelor din Primăria Oradea, care a atras fonduri UE de 187 milioane euro. El va deveni noul ministru al Fondurilor Europene. De asemenea, la Economie ajunge Virgil Popescu, doctor în management și fost secretar de stat în cadrul ministerului pe care urmează să îl conducă.
Printre miniștrii dubioși ai guvernului Ludovic Orban se numără Ion Ștefan, cel care a fost numit șef la Dezvoltare și fost candidat PNL la primăria din Focșani. Ștefan a atras atenția opiniei publice după ce și-a pus în declarația de avere o casă care are o suprafață de 910 metri pătrați! El susține că acest lucru s-a produs din pricina soției lui!
Nu în ultimul rând, la Ministerul Afacerilor Interne a ajuns Marcel Vela. În perioada în care era primar în Caransebeș, Marcel Vela a donat catedralei din localitate o cruce poleită cu aur care a costat 15.000 de euro. De asemenea, în 2015, presa locală susține că ministrul de Interne a fost prins la braconaj în pădurea din Săvârșin.
Prim-ministru – Ludovic Orban
Viceprim-ministru – Raluca Turcan
Ministrul Finanțelor Publice – Vasile-Florin Cîțu
Ministrul Afacerilor Interne – Marcel Ion Vela
Ministrul Afacerilor Externe – Bogdan Lucian Aurescu
Ministrul Justiției – Marian Cătălin Predoiu
Ministrul Apărării Naționale – Ionel Nicolae Ciucă
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Virgil-Daniel Popescu
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian Nicolae Bode
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Nechita-Adrian Oros
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Costel Alexe
Ministrul Lucrărilor publice, Dezvoltării și Administrației – Ion Ștefan
Ministrul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș
Ministrul Sănătății – Victor Sebastian Costache
Ministrul Educației și Cercetării – Cristina Monica Anisie
Ministrul Culturii – Bogdan Gheorghiu
Ministrul Tineretului și Sportului – Marian Ionuț Stroe
Ministrul Muncii și Protecției Sociale – Victoria Violeta Alexandru