Klaus Iohannis a atacat din nou guvernul României, la Iași. Președintele țării a acordat numeroase declarații în cadrul declarării Iașiului drept „capitală istorică a României.” De asemenea, tot în această zi importantă, Klaus Iohannis i-a înmânat copia decretului Iașului conform căruia ar fi capitală istorică lui Mihai Chirică. „Vreau să le mulțumesc public celor care au votat acest proiect. Îmi exprim cu deosebită emoție întreaga recunoștință față de cei care s-au implicat de-a lungul istoriei acestei națiuni. Acest oraș a fost implicat în toate momentele istorice care l-au desemnat capitală istorică.
De astăzi înainte, ne mai desparte o singură zi: s-a făcut o reparație de drept față de ceea ce România trebuie să arate Iașiului. Acum 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza devenea primul principe al României moderne. Vrem să prețuim și efortul înaintașilor care, în Primului Război Mondial au adus capitala la Iași. Iașiul s-a transformat și a reușit să arate întregii lumi că poate duce mai departe stindardul înaintașilor noștri”, a spus Mihai Chirică.
Klaus Iohannis, nou atac la adresa guvernului, la Iași!
Klaus Iohannis a făcut noi declarații în care atacă guvernul României, în cadrul evenimentului în care Iașiul a primit dreptul de a se numi „capitală istorică a României.” „Mă bucur să mă aflu în mijlocul dvs. pentru a celebra împreună 160 de ani de la prima Unire a Româmilor și pentru a-l cinsti pe domnul unirii, Alexandru Ioan Cuza. Iașiul a fost locul apropierii Moldovei de civilizația și valorile occidentale. Dreptate și frăție – a reprezentat prima deviză a tricolorului, inspirată de idealurile Revoluției Franceze. Unirea principatelor și angajarea în eforturile de inspirație occidentală s-au dovedit inseparabile.
Evocând prima Unire, nu doar prețiuim viziunea și faptele de la 1859, dar punem în lumină viabilitatea opțiunii politice și angajamentul popular ale acelor vremuri. Atunci, ca și în 1918 și astăzi, românii au înțeles că unitatea națională e singura cale spre o societate modernă, a cărei trăinicie se bazează pe respectarea drepturilor cetățenești și garantarea egalității tuturor în fața legii. Înaintașii și-au dorit pentru viitorul națiunii o țară a integrității, a oamenilor liberi. Sunt aspirații la fel de valabile și astăzi. La 1859, a avut loc un prim proiect de țară, care cuprindea reforma agrară, a învățământului, instituțiile publice și infrastructura. Omagiindu-l pe Alexadru Ioan Cuza, nu uităm că fiecare generație are oportunitatea de a întări edificiul unității naționale. Politicienii, elitele, au datoria de a se prezenta în fața cetățenilor și a istoriei cu obiective și cu rezultate. Când e vorba de a genera noi energii, de a moderniza societatea, educația și infrastructura trebuie să fie prioritățile unei guvernări responsabile.„