INFP anunță un nou cutremur, în România! Ce magnitudine a avut seismul de sâmbătă dimineața

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
19/01/2019, 08:29
INFP anunță un nou cutremur, în România! Ce magnitudine a avut seismul de sâmbătă dimineața GALERIE FOTO
Cutremur în Turcia, în urmă cu puţin timp! Ce magnitudine a avut seismul

INFP a anunțat că un nou cutremur a avut loc în România în noaptea de vineri spre sâmbătă. Seismul cu magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter s-a prosdus în județul Vrancea. Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului acesta s-a produs la o adâncime de 133 de kilometri.

INFP a transmis că, „În ziua de 19/01/2019 la ora 03:00:09 (ora României) s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Vrancea un cutremur cu magnitudinea 3.3 pe scara Richter, la adâncimea de 133km. Cutremurul s-a produs în apropierea urmatoarelor orașe: Odobești(41km), Panciu(47km), Onești(51km), Râmnicu Sărat(53km), Nehoiu(54km).” Cel mai puternic cutremur de la începutul acestui an s-a produs  pe data de 9 ianuarie, în județul Buzău, având magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter.

INFP a anunțat un cutremur un cutremur cu magnitudinea 3.3 pe scara Richter

Un nou cutrremur a avut loc în România! S-a produs sâmbătă dimineața și a avut magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter

Cutremurul anunțat de INFP cu magnitutdinea de 3,3 grade pe scara Richter s-a produs la ora 03:00:09 (ora României). În luna ianuarie 2019, în România s-au produs 15 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,4 pe scara Richter, conform datelor înregistrate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Dealtfel aspecialiștii ne avertizează că în acest an vom avea mai multe cutremure ca anul trecut. „Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802″, a explicat seismologul Ioan Verdeș.

„Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment. Urmaşii noştri probabil îşi vor da seama când va urma o mişcare tectonică. Dar până acum nu avem baza de date necesară. Am început târziu, din cauza imposibilităţii achiziţionării unor echipamente performante. Probabil în viitor vom dispune şi de alte tehnologii avansate. Vor fi alte opţiuni”, a declarat seismologul de la Vrânceoaia, Ioan Verdeș.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×