Un cutremur puternic a avut loc în România, miercuri, la ora 13:36. Seismul a avut magnitudinea de 4.3 pe scara Richter și s-a simțit și la București. Conform informațiilor furnizate de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a avut loc la o adâncime de 150 de kilometri, epicentrul fiind localizat în zona Vrancea. Cutremurul înregistrat astăzi este cel mai mare din acest an. În urma seismului nu s-au înregistrat victime sau pagube. „Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea”, declara Ioan Verdeș, seismolog.
”În urmă cu puțin timp, în zona seismica Vrancea s-a produs un #CUTREMUR cu magnitudinea de 4,3 pe scara Richter. În acest moment se verifică în județele din zona seismică dacă au fost apeluri referitoare la eventuale efecte în urma cutremurului. Reguli despre modul de comportare în cazul producerii unui seism găsiți AICI! Nu s-au înregistrat apeluri la 112, până în acest moment!”, se arată într-un comunicat al pompierilor.
Cutremur de 4.2 grade pe scara Richter în România
„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802.
Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment. Urmaşii noştri probabil îşi vor da seama când va urma o mişcare tectonică. Dar până acum nu avem baza de date necesară. Am început târziu, din cauza imposibilităţii achiziţionării unor echipamente performante. Probabil în viitor vom dispune şi de alte tehnologii avansate. Vor fi alte opţiuni”, a declarat seismologul de la Vrânceoaia, Ioan Verdeș, pentru Agerpres.