Grevă în Sănătate! Sindicaliştii ameninţă şi se plâng de epuizare

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
07/01/2019, 19:43
Grevă în Sănătate! Sindicaliştii ameninţă şi se plâng de epuizare GALERIE FOTO

Medicii amenință cu o grevă generală în Sănătate, deoarece sporurile şi primele pentru acest an le-au fost plafonate, iar volumul tot mai mare de ore lucrate i-au dus la epuizare. Nemulțumirea din acest domeniu apare în condițiile în care, Guvernul și-a propus să readucă în țară medicii plecați în străinătate. Se pare însă că sunt probleme chiar și cu cei rămași în țară. Iată ce spun medicii despre situația actuală.

Primele zile ale acestui an au arătat cozi imense la spitalele din întraga țară. Se întâmplă acest lucru datorită lipsei de personal calificat care să suplinească forța de muncă. Pacienții stau cu orele la cozi formate la camerele de gardă. Medicii sunt și ei commpleșiți, pentru că nu mai fac față situației. Plafonarea salariilor din anul acesta și volumul din ce în ce mai mare de ore muncite sunt pe care să-i scoată în stradă pe cei din Sănătate.

Grevă în Sănătate! Ministrul, Sorina Pintea, se întâlnește marți cu sindicatele

„Pe un fond de criză de personal medical, este foare greu să gestionezi resursele umane. Efectele acestor stresuri ale personalului medical afectează foarte mult calitatea actului medical, contactul cu pacientul, relaţia cu pacientul”,  spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţională a Pacienţilor. Spitalele din România înregistrează o lipsă de 15.000 de medicii. Media europeană este de 3,3 medici la o mie de locuitori, în timp ce în România această medie este de 2,5 medici la mia de locuitori. „Nu există să nu ne pregătim pentru greva generală, fiindcă este o discriminare: voucherele de vacanţă, indemnizaţia de hrană, la toate este o pierdere. Ca să putem da voucherele de vacanţă a trebuit să achiziţiona în materiale sanitare mai puţine, adică faci un compromis.”, a declarat și Magda Sigmund, preşedinte Sindicatul Solidaritatea spitalul Sf. Ioan.

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, se întâlnește marți cu sindicatele din Sănătate

„Am vorbit cu sindicatele pentru ziua de mâine, pentru a vedea exact care sunt doleanţele şi care sunt problemele pe care ei le identifică referitor la ceea ce doresc să facă în viitor. Eu cred că nu sunt motive de nemulţumire, pentru că salariul creşte conform legii, în graficul stabilit, pentru că există nişte avantaje salariale pe care salariaţii din sănătate le au în acest moment. Dar vom avea o discuţie şi vom vedea exact care sunt intenţiile lor. De altfel, suntem în plin proces de negociere a contractului colectiv de muncă, proces care a început anul trecut şi pe care noi dorim să-l continuăm”, a ministrul sănătății Sorina Pintea.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×