Într-o scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă, Frans Timmermans critică decizia Guvernului de a aduce noi modificări legilor Jutiției, printr-o altă ordonanță de urgență. Prim vicepreședintele Comisiei Europene se arată dezamăgit de faptul că Viorica Dăncilă nu l-a anunțat cu privire la intenția adoptării unei astfel de ordonanțe, în condițiile în care cei doi chiar au avut recent o întrevedere.
„ Doamnă prim-ministru,vă scriu pentru a vă cere lămuriri despre două dintre ordonanțele de urgență ale Guvernului, în legătură cu procedura de nominalizare a procurorului european și despre modificările la legile justiției adoptate pe 19 februarie 2019.Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că un dialog deschis și deplin este calea pentru a progresa în întărirea statului de drept în general și în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în particular.În consecință, vine ca o surpriză și o dezamăgire faptul că subiectul emiterii ordonanțelor de urgență nu a fost adus în discuție. Aceste subiecte au o legătură directă cu mai vechile îngrijorări din cadrul MCV și aduse în discuție de către Consiliul de Miniștri” , se arată în scrisoarea transmisă de Frans Timmermans.
Timmermans, nemulțumit de adoptarea OUG pe justiție
„Prima recomandare a raportului din 27 ianuarie a fost „crearea unui sistem puternic și independent de numire a procurorilor șefi, bazat pe criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția”.Comisia (Europeană) a mai recomandat ca legile justiției să fie revizuite în acord cu recomandările din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale Statelor Europene împotriva Corupției (GRECO).În plus, raportul evidenția îngrijorări cu privire la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție din punctul de vedere ale independenței judiciare.În consecință, ordonanțele intră în directă contradicție cu raportul MCV în forma lui, cât și în termeni referitori la lipsa consultărilor și a precipitării adoptării lor.Este o foarte mare urgență ca România să revină la procesul de reformare. Asta înseamnă să meargă înainte, nu înapoi și să se abțină de la orice modificare care inversează progresul acumulat în ultimii ani. Cel mai bun punct de început rămâne direcția arătată de Comisie în luna noiembrie, de a opri schimbările și de a le începe pe baza unei consultări adevărate cu sprijinul expertizei externe. Prin constrat, situația curentă ridică noi îngrijorări. Al dumneavoastră,Frans Timmermans” , a mai precizat Frans Timmermans în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.