Hotel Concordia, clădirea în care s-a semnat Unirea Pricipatelor, în urmă cu 160 de ani, se află acum în paragină. Autoritățile au promis anul trecut că vor reabilita clădirea, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat. Primăria Capitalei susține că problema e la proprietarii clădiri, care au promis că vor depune documentația pentru autorizația de contruire, dar care nu au mai depus-o nici până în prezent.
Pe 24 ianuarie 2018, Primăria Capitalei anunța că Hotelul Concordia urmează să fie renovat. „Primăria Municipiului București a luat toate măsurile, conform competențelor legale ce îi revin, astfel încât, clădirea monument istoric din Centrul Vechi al Capitalei, aflată în proprietate privată, să poată fi renovată cât mai rapid. Astfel, de la preluarea mandatului actualei administrații, reprezentanții Primăriei Capitalei au ținut legătura cu proprietarul acestui imobil și au oferit suportul tehnic necesar pentru a urgența procedurile premergătoare demarării lucrărilor. Concret, în acest moment, proprietarul imobilului a reușit finalizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maxim două săptămâni va finaliza și documentația necesară obținerii autorizației de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului”, anunța instituția printr-un comunicat.
Hotelul Concordia, clădirea în care s-a semnat Unirea Principatelor, se află în paragină
Municipalitatea susține că proprietarul clădirii în care s-a semnat Unirea Principatelor nu a mai depus documentația pentru emiterea autorizației de contruire, astfel că Hotelul Concordia arată acum deplorabil. Parterul clădirii a fost împrejmuit cu placaj, iar plăcuța care amintea de noaptea de 23 ianuarie 1859 nu mai este vizibilă. Poliția Locală a început să facă verificări încă din anul 2013 și a dat mai multe sancțiuni, după ce s-a semnalat că imobilul se degradează pe zi ce trece.
Hotelul Concordia este situat pe strada Smârdan din București (Centrul Vechi) și a găsduit întâlnirea din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române, iar Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei. Construită în anul 1852, clădirea a ars complet în 1884. După ce a fost refăcută, a mai trecut printr-un incendiu la începutul secolului trecut.