Focuri de veghe în Cluj pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Maghiarii compară regiunea cu Catalonia: „Este inacceptabil!”

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
28/10/2019, 13:24
Focuri de veghe în Cluj pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Maghiarii compară regiunea cu Catalonia: „Este inacceptabil!”
Focuri de veghe în mai multe județe pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Sursa foto: incisivdeprahova.ro

S-au aprins focuri de veghe în 80 de gospodării din județul Cluj pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Maghiarii de cetățenie română din această zonă au vrut să protesteze în acest mod inedit față de autoritățile de la București, comparând situația Ținutului Secuiesc cu ceea ce se petrece în zilele acestea în Catalonia, după ce justiția spaniolă a considerat că referendumul pentru independența regiunii nu poate fi aplecat, condamnând la închisoare mai mulți politicieni din guvernul local pentru încălcarea Constituției și instigarea la mișcări violente.

O nouă provocare privind autonomia Ținutului Secuiesc

Organizatorul evenimentului din Ținutul Secuiesc, Zoltan Gazda, a declarat pentru MTI că a strâns inclusiv semnături pentru sprijinirea ideii de autonomie, documente care vor ajunge la Bruxelles, căci aceștia militează regiunile autonome naționale. Potrivit lui Gazda, UE ar trebui să reinterpreteze dreptul la autodeterminare.

„Este incredibil şi inacceptabil faptul că, în secolul XXI, atât Spaniei, cât şi României i se răspunde cu închisoarea la aspiraţiile legitime ale comunităţilor naţionale care formează o majoritate în regiunea în care trăiesc. Atât liderii catalani, cât şi cei doi tineri condamnaţi cu acuzaţia de terorism sunt victimele unor procese înscenate”, scrie în documentul transmis MTI, scrie hirado.hu.

Comparația cu Catalonia

„În calitate de adepţi totali al democraţiei, respingem revenirea metodei dictatoriale şi protestăm hotărât împotriva unor asemenea cazuri, ca în Uniunea Europeană, oameni nevinovaţi să fie condamnaţi în cadrul unor procese politice, de către teroarea de stat”, se mai arată în respectiva inițiativă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×