Epidemia de gripă din ianuarie 2019: unde poți face testul de gripă

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
30/01/2019, 10:59
Epidemia de gripă din ianuarie 2019: unde poți face testul de gripă GALERIE FOTO
Epidemia de gripă din ianuarie 2019. Unde poți face testul de gripă

Autoritățile au declarat epidemie de gripă la nivel național, după ce numărul deceselor cauzate de virusul gripal în România a ajuns la 54. Dacă aveți simptome similare cu cele date de virusul gripal, trebuie să știți că puteți face testul de gripă fără să vă mai deplasați până la spital. Tot ce trebuie să faceți este să cumpărați unul de la farmacie și să îl faceți la temperatura camerei.

Testul de gripă costă 49 de lei și poate fi găsit la orice farmacie. Conține un tampon pe care trebuie să îl introduceți în cavitatea nazală timp de un minut, apoi într-un tub care este impregnat cu o soluție specială. Testul mai conține o casetă similară unui test de sarcină, în care se picură amestecul obținut. După 10 minute se poate citi rezultatul testului. Mare atenție însă! Testul de gripă trebuie făcut la temperatura camerei (15-30 de grade Celsius), iar secrețiile nazale trebuie recoltate cât mai repede din momentul în care au apărut simptomele.

Testul de gripă 2019 poate fi găsit în farmacii
Testul de gripă 2019 poate fi găsit în farmacii

Unde poți face testul de gripă 2019

Deși pare la îndemână, testul de gripă nu trebuie să înlocuiască mersul la medic pentru consultație, avertizează specialiștii. „Teoretic testul pentru gripă poate fi păstrat pentru situaţii când habar nu ai de diagnostic sau eventual ai un copil foarte mic şi nu are toate semnele de îmbolnăvire. Gen gripă fără febră. Sau simptome foarte uşoare”, a declarat Dr. Iulia Balint, medic pediatru.

Medicul a precizat și în ce cazuri testul de gripă poate ieși negativ. „Testul de gripă poate ieşi negativ dacă v-aţi dus prea devreme. Sau cu nasul clătit cu apă de mare. Sau dacă cantitatea de virus e încă mică. Asta se poate întâmpla chiar dacă persoana este purtatătoare de virus gripal. Nu este de vină laboratorul, spitalul etc. 30% din teste pot fi negative chiar în caz de gripă”, a adăugat Dr. Iulia Balint.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×