Au început negocierile dintre Consiliul UE și Parlamentul European pentru a se desemna viitorul procuror-șef european. Laura Codruța Kovesi concurează împotriva francezului Jean – Francois Bonhert, șef al Parchetului din din orașul Reims. Fiecarea are sprijinul uneia dintre importantele instituții europene.
UPDATE, 15:00. A avut loc prima rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii. Nu s-a ajuns, însă, la un rezultat, urmând ca următoarea rundă de negocieri să aibă loc pe 27 martie.
Astfel, fosta șefă a DNA este favorita Parlamentului European, în timp ce Consiliul UE a optat pentru francez, Kovesi fiind a doua alegere. În acest context, cele două părți trebuie să negocieze pentru a stabili care va fi viitorul șef al procurorilor europeni. Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că poziția PE este, însă, mai puternică.
„PE intră în aceste negocieri cu o poziție extrem de puternică, cu un singur candidat. Consiliul UE intră cu o poziție mult mai slabă, stabilită în urma unui vot tehnic„, a afirmat europarlamentarul, pentru Digi 24. El a apreciat că și cei din consiliul UE vor vedea cât de fermă este poziția PE și vor trece în etapa viitoare.
Laura Codruța Kovesi a reușit să obțină cele mai multe voturi în Comisia LIBE și în cea de buget a Parlamentului European, reușind să se impună în fața candidaților din Germania și Franța. Candidatura Laurei Codruța Kovesi la această funcție a fost contestată de europarlamentarii PSD și ALDE.
Liderii partidelor de guvernământ, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, și-au manifestat și ei nemulțumirea privind candidatura Codruței Kovesi, dar și față de sprijinul pe care aceasta în are din partea oficialilor europeni. Tăriceanu chiar a acuzat-o pe fosta șefă a DNA de abuzuri, excese și încălcări grave ale Constituției.
Laura Codruța Kovesi a fost revocată în anul 2018 din funcția de procuror șef al DNA, în urma evaluării făcute de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Președintele Klaus Iohannis a refuzat atunci propunerea de revocare, iar cazul s-a tranșat la Curtea Constituțională, care i-a dat câștig de cauză ministrului. DNA încă nu are un procuror-șef titular.