După cât timp se prescriu amenzile primite de şoferi, în 2019. Cum poţi scăpa de ele

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
29/01/2019, 13:58
După cât timp se prescriu amenzile primite de şoferi, în 2019. Cum poţi scăpa de ele
După cât timp se prescriu amenzile primite de şoferi, în 2019. Cum poţi scăpa de ele

Dacă primești amendă în acest an e bine să știi că aceasta se poate prescrie. Amenzile primite de şoferi, în 2019 se prescriu dacă cel sancționat nu este executat la timp. Astfel, dacă iei amendă în 2019, poți să scapi de ea dacă statul nu ia banii prin executare silită în timp util.

Ce înseamnă că se prescrie amenda? Cu alte cuvinte, nu mai eşti obligat să plăteşti amenda sau altfel spus  s-a prescris dreptul statului de a cere executarea silită a amenzilor contravenționale dacă trece o anumită perioadă în care statul nu poate să recupereze aceşti bani de la şoferi. Trebuie ştiut că data cu care începe calcularea termenului de prescrispţie este de 1 ianuarie a următorului an. Astfel dacă sunteţi amendat în 2019, fie chiar şi la începutul anului, termenul de prescripţie se calculează de la 1 ianuarie 2020.

După cât timp se prescriu amenzile primite de şoferi, în 2019! Dacă în 5 ani statul nu ţi-a luat banii, nu mai plăteşti amenda

Timpul după care se prescriu amenzile primite de şoferi, în 2019 este de cinci ani. Dacă sunteţi amendat în 2019, organul care trebuie să vă execute silit este obligat să vă execute silit în maximum cinci ani. Dacă acest lucru nu se întâmplă în această perioadă de timp, nu mai este nevoie să plăţi amenda respectivă.

Dacă în 5 ani statul nu ţi-a luat banii, nu mai plăteşti amenda de circulaţie

De asemenea este foarte important să știți că, dacă o amendă de circulație se prescrie sau s-a prescris şi aţi plătit-o, nu mai aveţi dreptul să cereţi restituirea banilor plătiți. Acest termen de prescripţie nu este totuşi bătut în cuie, astfel că autorităţile pot dispune în anumite cazuri suspendarea sau întreruperea termenului de prescripție.  Asta înseamnă că termenul „îngheaţă”, iar perioada de prescripţie se prelungeşte cu acea durată pe timpul căreia termenul se suspendă. Un exemplu de suspendare este atunci când se constată sustragerea bunurilor și veniturilor debitorului de la executarea silită.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×