Doliu în lumea presei! Ghenadie Nicu a murit după 10 ani de luptă cu o boală cumplită

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
22/08/2019, 10:21
Doliu în lumea presei! Ghenadie Nicu a murit după 10 ani de luptă cu o boală cumplită
Scriitorul și gazetarul Ghenadie Nicu s-a stins din viață.

Presa românească l-a pierdut pe unul dintre cei mai buni jurnaliști. Este vorba despre Ghenadie Nicu, care a murit după 10 ani de luptă cu o boală grea. Nicolae era editorialist de ani buni la Ziarul de Iași și a fost unul dintre cei mai citiți critici din presa moldovenească. Ghenadie Nicu nu a fost doar editorialist la Ziarul de Iași, ci și un scriitor apreciat.

Ghenadie Nicu a murit după 10 ani de luptă cu leucemia

Ultimul text pe care Ghenadie Nicu, născut pe 13 februarie 1963 la Bălți, l-a publicat a fost pe 18 august, deci acum 4 zile: „Cum faci din poetic o armă antologică. Experiența basarabenilor”. Nicu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și din Moldova. A studiat la Chișinău și s-a remarcat cu operele sale și cu viziunea sa atât în Republica Moldova cât și în România.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Apropiații, printre care cunoscutul scriitor Emilian Galaicu-Păun regretă moartea acestuia. Emilian și-l amintește ca o umbră de om, căci în ultima vreme se chinuia mai mult decât trăia. Acesta a dezvăluit că Ghenadie discuta cu el despre chestiuni literare, iar ultima oară l-a întâlnit în fața unei librării din centrul Iașiului.

ghenadie nicu
Ghenadie Nicu a fost una dintre cele mai influente voci de la Ziarul de Iași. Sursa foto: ziarulnațional.md

Cum și-l amintește scriitorul Emilian Păun

Ghenadie Nicu suferea de leucemie, iar apoi a fost lovit de o pneumonie severă. „Ultima oară, ne-am întâlnit chiar la intrarea în Librăria din Centru, într-una din zilele de mai, când tocmai aveau loc Zilele literaturii române la Chişinău – în mai puţin de o oră, urma să moderez (dacă-mi aduc bine aminte) „Seara de eseu”, Ghenadie însă nu putea rămâne, urmând să se întoarcă în spital (culmea ghinionului! după ce că avea leucemie, mai făcuse şi o pneumonie). N-am să uit niciodată cum, strângând la subsuoară un pachet de cărţi, m-a rugat să-l caut „când se face mai bine”, ca să-i împrumut „ceva de citit”, a scris Emilian Păun pe moldova.europaliberă.org.

Închide ×