Cum vor fi afectați românii din Marea Britanie, după ce a fost respins acordul pentru Brexit

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
16/01/2019, 10:29
Cum vor fi afectați românii din Marea Britanie, după ce a fost respins acordul pentru Brexit
Cum îi va afecta pe românii din Marea Britanie ieșirea din Brexit?

Cum îi va afecta pe românii stabiliți în Marea Britanie ieșirea din Brexit? Brexitul pare să fi adunat, în cei doi ani și jumătate care au trecut de la votul britanicilor care au decis să ărăseacscă UE, extrem de multe întrebări care nu și-au găsit răspunsul. Din păcate, unele dintre ele îi privesc direct pe românii aflați acolo, mai exact, 400.000 de conaționali munces și locuiesc în Marea Britanie. De asemenea, Victor Negrescu, fostul ministru al Afacerilor Europene, a atras atenție asupra votului din Parlamentul britanic cu privire la Brexit, care poate atrage după el mai multe efecte negative.

„România trebuie să înţeleagă responsabilitatea pe care o are în acest moment în calitate de Președinție la Consiliul UE şi să poarte discuţii directe cu partenerii britanici şi cu liderii europeni, în contextul actual al #Brexit. Avem aproximativ 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, un scenariu no-deal înseamnă că cetăţenii europeni care trăiesc acolo, şi în mod deosebit cetăţenii români, să nu mai beneficieze de drepturile pe care le aveau până în prezent”, conform sursei citate.

Cum îi va afecta ieșirea din Brexit a Marii Britanii pe românii stabiliți acolo?

La un referendum organizat în 2016, votul britanicilor ca țara lor să iasă din UE a fost de 51,9%. În 2019, pe 29 martie, este termenul limită ca acest lucru să se pună în funcțiune. Ce se știe până acum despre românii care locuiesc acolo este faptul că toți vor beneficia de dreptul de a locui, munci sau studia fără o restricție până la finele anului 2020.

 Marea Britanie iese din UE! Cum îi va afecsta pe românii asta?
Marea Britanie iese din UE! Cum îi va afecsta pe românii asta?

Cei care au trăit cel puțin cinci ani de zile pot aplica online pentru a primi un statut special. Documentul în cauză va garanta drepturile actuale ale acestora. În acest context, România va trebui să împace opiniile și să găsească un numitor comun în procesul ieșirii Marii Britanii din UE.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×