Orașul Cluj-Napoca a fost desemnat drept cel mai sigur din România în anul 2020 de către Numbeo, o bază de dată globală ce analizează diverși factori precum prețurile, rata de criminalitate, calitatea asistenței medicale, etc. În plus, orașul ocupă un loc important și în topul mondial, informează observator.tv.
Cu o rată a siguranței de 80,31%, Cluj-Napoca a ajuns să întreacă alte orașe importante din lume, cum ar fi Helsinki, Tokyo, Viena sau Copenhaga. Astfel, reședința județului Cluj a ajuns să ocupe poziția a 13-a în clasamentul celor de la Numbeo.
Potrivit analizelor bazei de date globale, la nivelul țării noastre, Cluj-Napoca este urmat de Brașov, cu o rată de siguranță de 77,65% și de Timișoara (76,04%).
Analiza Numbeo s-a bazat pe cinci orașe din România și, dintre acestea, capitala țării, București, se află abia pe ultima poziție a clasamentului, respectiv locul cinci.
Rata de siguranţă are la bază o formulă ce calculează aspecte legate de numărul de crime comise, de jafuri, spargeri, furturi de mașini, precum și numărul de amenzi acordate pentru furturile din buzunare.
Conform Numbeo, cel mai sigur oraş din lume este Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), cu o rată de siguranţă de 88,67%. Pe poziția a doua se află un allt oraș arab, Doha, din Qatar, cu 88,52% rată de siguranţă, în timp ce poziția a treia este ocupată, în mod surprinzător, de Taipei, din Taiwan, cu 85,8% rată de siguranţă.
Clasamentul mondial a luat în calcul 374 de oraşe din întreaga lume, iar la polul opus, respectiv cele mai nesigure orașe din lume, se află Caracas (Venezuela, 15,1% rată de siguranţă), Port Moresby (Papua Noua Guinee, 16,42% rată de siguranţă) şi Pietermaritzburg (Africa de Sud, 18,01% rată de siguranţă).
Titlul de cel mai sigur oraș a fost primit cu un an în urmă tot de fruntașul clasamentului de anul acesta, urmat de Quebec City, din Canada, oraş care în 2020 a coborât pe locul 4.
Fruntașul în clasamentul negativ s-a aflat în 2019 tot Caracas, urmat atunci de San Pedro Sula, din Honduras. Anul acesta San Pedro Sula şi-a îmbunătăţit rata de siguranţă cu peste 2,2%.
Cluj-Napoca a fost clasat anul trecut tot pe primul loc în ceea ce privește rata de siguranță și, între timp, și-a ămbunătățit rata de siguranță cu aproximativ 1,5%.
Bucureștiul, în schimb, a avut de suferit comparativ cu 2019, astfel că acum rata de sigurață din Capitală a scăzut cu 0,34%.