Cine sunt angajații din România care câștigă 6.380 lei în mână, dublu față de media națională

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
11/12/2018, 18:47
Cine sunt angajații din România care câștigă 6.380 lei în mână, dublu față de media națională
Salariul mediu brut în România a ajuns la valoarea de 4.532 de lei, în luna octombrie, în creștere cu 1,1% comparativ cu luna precedentă

Salariul mediu brut în România a ajuns la valoarea de 4.532 de lei, în luna octombrie, în creștere cu 1,1% comparativ cu luna precedentă, în timp ce câștigul salarial mediu net a crescut cu 1,2%, până la 2.720. Conform datelor Institutului Național de Statistică(INS), publicate marți, valorile cele mai mari ales câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în: activități de servicii tehnologia informației, incluse fiind și activitățile de servicii informatice- 6.380 lei.

Pe de o altă parte, cele mai mici s-au raportat în hoteluri și restaurante-1.580 lei. Față de luna octombrie a anului 2017, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu un procent de 13,7%. În shcimb, câștigul salarial mediu net a fost mai mare, în anul precedent, în majoritatea activităților din segmentul economic, raportat la luna septembrie 2018, aceasta fiind o urmare a acordării de premii ocazionale unde intră prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite, dar i drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net, cât și din alte fonduri.

Cine sunt angajații din România care câștigă 6.380 lei în mână

Cine sunt angajații din România care câștigă peste 1.300 de euro în mână, dublu față de media națională
Față de luna octombrie a anului 2017, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu un procent de 13,7%

Cât despre cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net, acestea au fost consemnate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv în fabricarea produselor de cocserie, dar și a produselor concepute din prelucrarea țițeiului. ”Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie 2018 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice”, este menționat în comunicatul INS.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×