Centralele de apartament ar putea fi interzise în România, măsura urmând să fie implementată pentru a reduce emisiile din sectorul termic. Aceeași decizie ar urma să fie luată la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană, în urma unui studiu realizat la nivel european.
Studiul arată că emisiile de carbon din încălzirea rezidențială pot fi diminuate semnificativ dacă autoritățile vor lua decizia de a interzice instalațiile de încălzire pe gaze până în anul 2030. Studiul care ar putea duce la interzicerea centralelor de apartament îi aparține academicianului Brian vad Mathiesen, cercetător specializat în sistem inteligente de energie din cadrul Universității Aalborg din Danemarca. Brian vad Mathiesen este coordonatorul principal al Heat Roadnap Europe, un proiect finanțat de Uniunea Europeană care are scopul de a de a dezvolta o strategie la nivel european în sectorul termic.
Centralele de apartament ar putea fi interzie în România
În cadrul proiectului au fost analizate sistemele de încălzire din 14 țări care fac parte din Uniunea Europeană, printre ele numărându-se și România. Academicianului Brian vad Mathiesen susține că între 50 și 70% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană ar putea beneficia de apă caldă și agent termic mai ieftine, prin intermediul rețelelor de termoficare. Centralele termice de apartament și boilerele pe petrol și gaze ar putea fi interzise prin strategia europeană 2050 pentru emisii scăzute de dioxid de carbon.
Vad Mathiesen mai spune că 2030 ar putea fi un termen limită pentru instalarea de noi cazane pe gaz. Această măsură ar face ca gazele să fie folosite în scopuri mai avantajoase și mai valoroase decât încălzirea locuințelor prin centralele termice. Va fi însă cale lungă până când această măsură să poată fi implementată, având în vedere că majoritatea țărilor din Europa vor să extindă sistemele de furnizare a gazelor.