Ce trebuie să știi dacă te verifică ANAF! Ești obligat să faci asta

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
31/01/2019, 12:28
Ce trebuie să știi dacă te verifică ANAF! Ești obligat să faci asta

Ce trebuie să știi dacă te verifică ANAF-ul? Ei bine, în cazul în care primești o vizită neașteptată a inspectorilor fiscali trebuie să știi care sunt drepturile și obligațiile tale. Dacă un contribuabil persoană fizică urmează să fie verificat, el trebuie înștiințat înainte, în scris, de către organul fiscal.

Contribuabilii trebuie să fie înștiințați înainte de a primi vizita ANAF . Conform legislației fiscal, aceștia pot fi asistați juridic pe toată perioada verificării. Printre obligațiile celui verificat se numătă și punerea la dispoziție a documentelor și registrelor cerute de ANAF, dar și permiterea verificărilor la fața locului.

Dacă te verifică ANAF trebuie să știi asta

Ce trebuie să știi dacă te verifică ANAF! Ești obligat să faci asta
Ce trebuie să știi dacă te verifică ANAF! Ești obligat să faci asta

Persoana fizică autorizată, firmele sau pur și simplu persoanele fizice – pot fi ferificate fiscal de către ANAF. Aceștia au obligația de a trimite un aviz de verificare, în scris, cu minimum 15 zile înainte de vizită. Conform Codului de procedură fiscală, documentul trebuie să conțină următoarele:

  • temeiul juridic al verificării;
  • data de începere a verificării;
  • perioada ce urmează a fi supusă verificării;
  • posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării;
  • locul desfăşurării verificării şi persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul;
  • informaţiile şi înscrisurile relevante pentru verificare;
  • solicitarea de depunere a declaraţiei de patrimoniu şi de venituri.

Dacă urmează să fii verificat ar trebui să știi că ai următoarele obligații: 

  • contribuabilii trebuie să se prezinte la locul, data şi ora precizate în avizul de verificare şi să furnizeze toate informaţiile necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale;
  • la cererea organului fiscal, cei verificaţi trebuie să pună la dispoziţia inspectorilor registrele, evidenţele, documentele de afaceri, precum şi orice alte înscrisuri relevante pentru clarificarea stării de fapt fiscale;
  • trebuie să le permită inspectorilor efectuarea cercetărilor la faţa locului, indiferent de locul unde se desfăşoară controlul – totuşi, se poate refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, care se poate face forţat numai dacă un judecător a autorizat acest lucru.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×