Ce înseamnă stop cardio-respirator și care sunt urmările unei astfel de complicații

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
05/03/2019, 13:05
Ce înseamnă stop cardio-respirator și care sunt urmările unei astfel de complicații GALERIE FOTO
Ce înseamnă stop cardio-respirator și care sunt urmările unei astfel de complicații

Stopul cardiac înseamnă oprirea inimii, iar stopul cardio-respirator se produce în momentul în care funcția respiratorie încetează. Stopul cardiac duce la oprirea respirației după aproximativ un minut, motiv pentru care de cele mai multe ori se intră în stop cardio-respirator. În rândurile de mai jos vei afla care sunt urmările unei astfel de complicații.

Ce înseamnă stop cardio-respirator

Stopul cardiac reprezintă oprirea bruscă a activității mecanice a inimii, care duce la oprirea circulației sângelui. Din cauză că organele vitale nu mai primesc oxigen, stopul cardiac netratat poate duce la deces. Spre deosebire de stopul cardiac, atacul de cord este o problemă a circuțației sângelui la nivelul arterelor coronare care iriga cordul.

Stopul respirator reprezintă oprirea schimburilor gazoase la nivelul plămânilor mai mult de 5 minute, care produce leziuni ireversibile ale creierului. Este urmat de stop cardiac dacă funcția respiratorie nu se reia rapid. Dacă stopul cardiac și cel respirator se instalează simultan, avem de-a face cu un stop cardio-respirator, primul semn fiind pierderea cunoștinței, moment în care trebuie începute manevrele de resuscitare cardio-pulmonară.

În cazul unui sto- cardio-respirator, manevrele de resuscitate trebuie începute imediat
În cazul unui sto- cardio-respirator, manevrele de resuscitate trebuie începute imediat

Care sunt urmările unui stop cardio-respirator

Dacă o persoană a suferit un stop cardio-respirator, aceasta trebuie să facă imediat investigațiile recomandate de medic pentru a depista cauzele, apoi trebuie să urmeze recomandările și tratamentul care i se prescrie în funcție de rezultatul analizelor. În cazul în care o persoană are un stop cardio-respirator, manevrele de resuscitare trebuie începute cât mai rapid pentru că astfel cresc șansele de supraviețuire ale pacientului cu aproximativ 10%. În plus, simpla aplicare corectă a compreselor toracice unui pacient care a suferit un stop cardio-respirator cresc șansele de supraviețuire.

Semne care prevestesc un sotp cardiac ce poate duce la stop cardio-respirator

  • durere în piept
  • durere la nivelul umărului sau maxilarului
  • disconfort digestiv
  • senzația de picioare umflate
  • senzația de sufocare în lipsa efortului fizic
  • stare permanentă de oboseală
  • tulburări de somn
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×