Noul Cod Rutier te poate băga și la închisoare! În 2019 s-au făcut schimbări majore în legislație în ceea ce privește circulația pe drumurile publice. Șoferii care intră în intersecții și nu îi lasă pe cei care au rămas blocați să iasă sunt pasibili de amendă. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 stabileşte că “nerespectarea obligaţiei de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia” este o contravenţie, iar şoferul va fi amendat.
Soferii care nu respectă această nouă regulă riscă o amendă de cel puţin 1.000 de lei. Noul Cod Rutier care va intra în vigoare pe 15 februarie prevede amenzi mari pentru şoferii indisciplinaţi în trafic. Pentru anumite încălcări ale Codului Rutier unele amenzi au crescut chiar și de 10 ori, iar la consumul de alcool, peste o anumită limită se poate ajunge chiar după gratii. Și vorbitul la telefon a fost taxat scump. Cine este prins în trafic că vorbește la telefon în timp ce conduce riscă o amendă de 1.600 de lei.
În 2019, noul Cod Rutier te poate trimite direct la închisoare pentru conducere în stare de ebrietate!
În funcție de alcoolemie șoferul depistat băut la volan poate ajunge și în spatele gratiilor. Noul Cod Rutier sancționează cu amenzi cuprinse între 4.080 și 9.600 de lei, depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri, în care se produc și pagube materiale, la care se adaugă și suspendarea permisului pe o perioadă de un an de zile. Dacă accidentul se soldează și cu victime, perioada pe care se suspendă permisul este de doi ani. Amenzile și sancțiunile în ceea ce privește alcoolul la volan s-au mărit și ele în noul Cod Rutier.
După noile modificări, băutura la volan se sancționează drastic. După noile reglementări ale Codului Rutier, în România şoferii nu au voie să bea deloc alcool. Astfel o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge aduce șoferului o amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (de la 21 la 50 de puncte – amendă) și o suspendare a permisului de 180 de zile.