Calendar ortodox 8 decembrie: Cuviosul Părinte Patapie

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
07/12/2018, 17:35
Calendar ortodox 8 decembrie: Cuviosul Părinte Patapie
Calendar ortodox 9 decembrie: Cuviosul Părinte Patapie

Potrivit calendarului ortodox, astăzi, 8 decembrie, îl pomenim pe Cuviosul Părinte Patapie. Acesta era de loc din Teba Egiptului și a ales viața călugărească, apoi a urmat pe Hristos și a trăit mulți ani în pustietate. Ulterior, a venit la Constantinopol, loc în care a făcut foarte multe minuni printre care: a dat orbilor vedere, a vindecat, ungând cu untdelemn sfințit pe idropici, a izgonit demoni și a vindecat cancerul. În final, acesta a sfârșit prin a-și da sufletul duhului său.

Tot astăzi, sărbătorim și pe Sfinții Apostoli din cei 70: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar și Onisifor. Începând cu primul, despre care pomenește și Sfântul Apostol Pavel, a fost episcop al Colofonei. De asemenea, Sântul Apostol Pavel pomenește și despre al doilea, Apoli, a fost al doilea episcop al Colofonei, după Sosten. Epafrodit a fost și el episcop al Colofonei, iar Onisifor episcop al Cezareii.

Calendar ortodox 8 decembrie- pomenim pe Cuviosul Părinte Patapie,pe Sfinții Apostoli din cei 70 și pe Cuviosul Părinte Sofron

Calendar ortodox 9 decembrie: Cuviosul Părinte Patapie
Sfinții Apostoli din cei 70: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar și Onisifor

Toți au trăit bine și au păstorit cuvioși poporului și Bisericile încredințate lor. De asemenea, au îndurat multe încercări pentru Hristos. În final, aceștia au fost uciși de închinătorii la idoli și și-au dat sufletele Domnului pe care l-au slujit cât timp au trăit. Tototdată, în această zi îl pomenim și pe Cuviosul Părinte Sofronie, care a fost episcopul Ciprului. Acesta s-a născut și a crescut în Insula Cipru și era fiul unor creștini cu frică de Dumnezeu.

Din scrierile vechi se arată că era ascuțit la minte și tare priceput. Cunoștea multe lucruri și citea toată Sfânta Scriptură, ba chiar ajunsese atât de apreciat pentru că era învrednicit de multe daruri, astfel că a făcut multe minuni. De aceea, după ce Sfântul Damian, episcopul Ciprului, a trecut la cele sfinte, a fost ales de popor și episcopi să vină în locul lui. Atunci când a ajuns în această postură, a fost tatăl săracilor, apărătorul văduvelor, sprijinul orfanilor, ajutorul nedreptăților și acoperământul celor goi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×