Calendar ortodox 31 decembrie. Credincioşii o pomenesc pe Melania Romana

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
30/12/2018, 16:37
Calendar ortodox 31 decembrie. Credincioşii o pomenesc pe Melania Romana GALERIE FOTO
Calendar ortodox 31 decembrie: pomenirea Maicii Melania Romana

Luni, 31 decembrie, credincioşii o pomenesc pe Maica Melania Romana. Conform calendarului ortodox, aceasta a trăit pe vremea împăratului Honoriu şi era de neam cinstit, din senatul roman.

„Sfânta iubea din toată inima pe Domnul şi dorea să trăiască în feciorie. Dar părinţii ei au măritat-o, împotriva ei, şi a avut doi copii. Murindu-i părinţii şi copiii, a părăsit cetatea şi s-a mutat în afara zidurilor cetăţii. Acolo trăia în schimnicie, vindeca pe bolnavi, primea pe străini, cerceta pe cei din închisori şi pe cei surghiuniţi. Apoi a vândut averea ei cea mare. A luat pe ea 120.000 de galbeni şi i-a dat la mănăstiri şi la biserici”, se arată în calendarul ortodox.

Calendar ortodox 31 decembrie

Tot în această zi mai este pomenit şi Sfântul Zotic, hrănitorul de orfani, precum şi Sfântul Ghelaşie, care în pace s-a săvârşit. Sfântul Zotic are o poveste impresionantă şi, conform calendarului ortodox: „Fericitul şi-a dat sufletul pe când era târât de catâri. Atunci îndată catârii au rămas nemişcaţi, deşi erau biciuiţi amarnic de călăi. Şi catârii, cu voce omenească, în auzul tuturor, au făcut de ocară cruzimea şi nebunia împăratului, numindu-l orb şi nesimţit. Despre cuvios au spus să fie îngropat chiar în locul acela. Iar Sfântul Zotic, de atunci şi până azi, prin harul lui Dumnezeu cel iubitor de oameni, nu conteneşte să facă nenumărate minuni”, se arată în Sinaxar, conform Calendarului Ortodox referitor la Sfântul Zotic, cel care este prăznuit pe 31 decembrie.

Mai are loc şi pomenirea Sfintelor zece fecioare cele din Nicomidia, cărora străpungându-li-se ochii şi strujindu-li-se coastele, s-au săvârşit, pomenirea Sfintei Muceniţe Olimpiodora, care în foc s-a săvârşit, pomenirea Sfântului Gaiu, care în pace s-a săvârşit, pomenirea Sfintei Muceniţe Nemia, care de sabie s-a săvârşit, pomenirea Sfântului Mucenic Vusiride, care fiind împuns de femei cu suveici, s-a săvârşit, precum şi pomenirea Sfântului Mucenic Gaudentie.

Maica Melania Romana
Maica Melania Romana
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×