Calendar ortodox 17 martie: pomenirea părintelui Alexie

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
16/03/2019, 13:34
Calendar ortodox 17 martie: pomenirea părintelui Alexie GALERIE FOTO
Calendar ortodox. Azi, 17 martie, se prăznuiește părintele Alexie

Azi, conform calendarului creștin ortodox, se pomenește părintele preacuvios Alexie, care s-a născut la Roma și a fost singurul copil al patricianului Eufimian și al Aglaidei. De asemenea, tot în ziua de 17 martie, se prăznuiește sfântul mucenic Pavel, pentru sfintele icoane, pomenirea preacuviosul Teostirict Mărturisitorul, care în pace s-a săvârşit, pomenirea sfântul mucenic Marin, dar și sfântul Patrick, ce a fost episcopul și iluminatorul Irlandei între anii 383-461.

Calendar ortodox 17 martie: pomenirea părintelui preacuvios Alexie

Părinții lui Alexie se trăgeau dintr-un neam de nobili și bogați. Pe timpul în care tatăl său i-a găsit soție și i-a pregătit camera de nuntă, acesta se gândea să-L slujească pe Domnul, așa că a părăsit-o pe aceasta, și-a scos inelul și a binecuvântat-o. După ce a ieșit pe ascuns, a plecat degrabă la Edesa. Acolo a rămas în sânul bisericii timp de 18 ani. Cu toate că după cei 18 ani petrecuți acolo a vrut să plece la Tarsul Ciliciei, dar nu și-a putut împlini dorința.

După aceasta, a ajuns la Roma, în casa părinților lui. Alexie a trimis că îi vine sfârșitul și a cerut o bucată de hârtie pe care a scris cine este și unde s-a născut. „Noi îi învăţăm pe copii să se roage, îi ducem la biserică, îi creştem în Legea lui Dumnezeu. Totul este corect, dar… Lumea Legii lui Dumnezeu este o lume a nevoinţei, o lume a efortului duhovnicesc, o lume a răstignirii împreună cu Hristos. Ea nu se oferă oricum, nu poate fi primită pur şi simplu, alături de celelalte valori sau interese ale sufletului.”

Calendar 17 martie, pomenirea părintelui Alexie
Calendar 17 martie, pomenirea părintelui Alexie

Învățăturile părintelui Alexie

„Evanghelia – nu cuprinde doar fraze, aranjate în versete, împărţite în capitole şi care transmit o informaţie… Ea este lăsată nouă de către Domnul ca o minune a sălăşluirii lui Dumnezeu în Cuvânt. Această realitate indică şi câteva momente din slujbă. Spre exemplu, în timpul serviciului divin, arhiereul scoate de pe sine omoforul şi mitra, însemne ale mai marelui slujitor şi ale faptului că el săvârşeşte Liturghia, aşa după cum Hristos – Cina cea de Taină. El se dă într-o parte, căci în acele clipe Însuşi Dumnezeu este prezent şi ne vorbeşte.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×