Calendar ortodox 16 martie: Sfântul mucenic Sabin

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
15/03/2019, 17:01
Calendar ortodox 16 martie: Sfântul mucenic Sabin GALERIE FOTO
Calendar ortodox 16 martie. Astăzi se prăznuiește sfântul mucenic Sabin egipteanul

Astăzi, 16 martie, se prăznuiește sfântul mucenic Sabin egipteanul, potrivit calendarului ortodox. Tot în sâmbăta asta, se mai pomenesc și: sfântul mucenic Papa, sfântul mucenic Iulian cel din Cilicia, sfântul Ioan cel din Mănăstirea Rufianelor care s-a săvârșit în pace, mucenicul sfânt Roman, din Patrion, care s-a sfrâșit din sabie, zei zece sfinți mucenici din Fenicia și sfântul Alexandru, papă a Romei. De asemenea, tot peb 16 martie se prăznuiește și părintele nostru Aimas, făcător de minuni și pomenirea preacuviosul părinte Hristodul, întemeietorul Mănăstirii Sfântului Ioan Teologul din Patmos.

Calendar ortodox 16 martie: Pomenirea sfântului mucenic Sabin egipteanul

Potrivit calendarului ortodox, azi, 16 martie, se prăznuiește sfântul Sabin din localitatea Ermuopolee, din Egipt. Acesta a trăit pe vremea împăratului Dioclețian și a pornit o prigoană împotriva creștinilor. Sabin a ieșit cu creștinii din cetate și s-a ascuns într-o căsuță.

În tot timpul acesta, era căutat de cei care se închinau la idoli. Din păcate, după ce a fost găsit, a fost adus înaintea lui Arian. Sabin a avut soarta cruntă de a fi spânzurat, apoi a fost ars și a fost legat de o piatră și aruncat în râul Scamandru.

Caendar ortodox 16 martie
Caendar ortodox 16 martie

Canon al sfântului mucenic Sabin

„Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm! Cu ostenelile înfrânării curăţindu-ne ochii sufletului şi cu vărsare de lacrimi, să vedem Înviat, cu cugetul nostru, pe Soarele Slavei.Suindu-te, purtătorule de chi­nuri, la înălţimea cunoştinţei lui Hristos, cu cuget înţelept, ai părăsit înşelăciunea minciunii şi ai dobândit Mărirea Cerească.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×