Calendar ortodox 17 februarie: Sfântul mucenic Teodor Tiron

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
16/02/2019, 18:00
Calendar ortodox 17 februarie: Sfântul mucenic Teodor Tiron GALERIE FOTO
Azi, 17 februarie, se prăznuiește Teodor Tiron, conform calendarului ortodox.

Astăzi, 17 februarie, conform calendarului ortodox, se prăznuiește sfântul mare mucenic Teodor Tiron. De asemenea, se pomenește și sfânta Mariamna, sora sfântului Filip apostolul, părintele Auxiviu, episcopul Solonului din Cipru, dar și precuviosul nostru Teostirict. Tot azi, duminică, se pomenește ziua aflării sfintelor moaște ale sfâtului Mina Calicheladul, adică cel cu bun glas. Cea mai cunoscută minune înfăptuită de sfântul mare mucenic este aceea a colivei.

La 50 de ani de la moartea Sfântului Teodor, Iulian Apostatul, împărat între anii(361-363), a dat ordin să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit de idoli, pentru a-i batjocori pe creștini. În prima săptămână, în vis, Sfântul Teodor a spus în vis ca nimeni să nu cumpere nimic din piață și să mănânce grâu fiert cu miere.

Calendar ortodox, 17 februarie, Sfântul Teodor Tiron

Sfântul Mucenic Teodor Tiron a trăit în perioada domniei împăraților Maximian și Maximin. Acesta era din satul Himialon, din mitropolia Amasiei. Teodor a mărturisit că Hristos e Dumnezeu după ce a fost chemat la cercetare când făcea parte din ceata prepozitului Viringa.„A ars cu foc statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor. Drept aceea, fiind prins şi mărturisind că el singur a fost cel care a dat foc statuii, a fost chinuit în felurite chipuri; şi fiind băgat într-un cuptor aprins şi-a primit sfârşitul acolo. Şi se face pomenirea lui în sfânta sa mănăstire ce este în Torachia, în sâmbăta dintâi a Postului Mare, când a săvârşit el o minune deosebită şi a izbăvit poporul ortodox de mâncarea din animalele junghiate idolilor.”

 Teodor Tiron, prăznuit pe 17 februarie, potrivit calendarului ortodox.
Teodor Tiron, prăznuit pe 17 februarie, potrivit calendarului ortodox.

„Prima sambata din Postul Sfintelor Pasti este cunoscuta sub denumirea de Sambata colivelor sau Sambata Sfantului Teodor Tiron. Cu aceasta zi incep pomenirile celor trecuti in lumea vesniciei. Aceste pomeniri se vor face in fiecare sambata din Postul Sfintelor Pasti …”, conform datinii pentru sfântul Teodor Tiron.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×