Calendar ortodox 6 ianuarie: Arătarea Mântuitorului Iisus Hristos (Boboteaza)

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
05/01/2019, 15:23
Calendar ortodox 6 ianuarie: Arătarea Mântuitorului Iisus Hristos (Boboteaza)
Calendarul creștin arată că azi, 6 ianuarie, se prăznuiește Arătarea Lui Iisus Hristos.

Calendarul creștin ortodox arată că azi, 6 ianuarie, se prăznuiește sfânta, drumezeiasca Arătare a Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Aceatsa mai este cunoscută și nub numele de Epifanie sau Bobotează, în popor. De asemenea, tot azi se amintește se sâfntul nou sfințit mucenic Romano Lachedemonul, care s-a mărturisit ăn anul 1695 și a murit prin sabie.

„Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). Sfantul Ioan Gura de Aur spune in acest sens, ca Hristos „n-a ajuns cunoscut tuturor cand S-a nascut, ci cand S-a botezat.”  „Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine?” (Matei 3, 14), se descoperea smerenia.  „Ce-ti este tie, mare, ca ai fugit si tu, Iordane, ca te-ai intors inapoi (Ps. 113, 5)? Toți îl voiau pe Creator

Calendar ortodox, duminică, 6 ianuarie: Boboteaza

Azi, duminică, 6 ianuarie, se prăznuiește Arătarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sfânta Epifanie sau Bobotează este un eveniment extrem de important pentru enoriași. Toate sfintele biserici, case ale Lui, țin slujba Privegherii. „Că însuşi Dumnezeu Cuvântul, îmbrăcându-Se în Adam cel vechi şi plinind toate ale Legii, a venit la marele Prooroc Ioan, ca să Se boteze. Şi acesta îl oprea, zicând către Dânsul: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine?”. 

Epifania/Bobotează
Epifania/Bobotează

Domnul a zis: „lasă acum”, cunoscând că taina botezului este împlinirea lăsată pe pământ. „Lasa acum, ca asa se cuvine noua sa implinim toata dreptatea” (Matei 3, 15), Ioan ridica mana si boteaza pe Cel ce a zidit lumea. Trebuie spus ca Hristos nu s-a botezat pentru a fi curatat de pacate. De altfel, botezul lui Ioan ca si legea Vechiului Testament, il ajuta pe om sa constientizeze starea pacatoasa dar, nu oferea iertarea. De aceea se si spune ca era „spre iertarea pacatelor” (Luca 3, 3) Slava Lui și puterea nemărginită este în vecii vecilor. Amin!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×