BNR a stabilit cotațiile monedelor europene, după prăbușirea ROBOR

Raluca Ogaru    Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
04/01/2019, 15:56
BNR a stabilit cotațiile monedelor europene, după prăbușirea ROBOR
După prăbușirea ROBOR, Banca Națională a României(BNR) a stabiliti cotațiile monedelor europene

După prăbușirea ROBOR, Banca Națională a României(BNR) a stabiliti cotațiile monedelor europene. Astfel, Euro are o valoare de 4,6647 lei/euro, care a înregistrat o scădere de 0,02% comparativ cu pragul atins joi, 3 ianuarie. Atunci, moneda urcase la valoarea de 4,6656 lei. Dolarul american a ajuns de la 4,1016 lei la 4,0920 lei. Cât dedspre francul elvețian, acesta a ajuns de la 4,1529 lei la 4,1423 lei.

Indicele Robor a scăzut la nivelul minim din ultimele 6 luni. Așadar, acesta, calculat pe 3 luni, a coborât la 2,97%, acesta fiind cel mai mic nivel. Deste această situație a vorbit și ministrul Fiananțelor, Eugen Teorodovici. ”Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR.

După prăbușirea ROBOR, BNR a stabilit cotațiile monedelor europene

Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri. Un punct foarte, foarte important spunem noi şi cred că şi aşteptat este cel legat de introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%.

BNR a stabilit cotațiile modenelor europene, după prăbușirea ROBOR
Euro are o valoare de 4,6647 lei/euro, care a înregistrat o scădere de 0,02% comparativ cu pragul atins joi, 3 ianuarie

Ştim cu toţii şi avem aici şi documente oficiale, inclusiv raportul Băncii Centrale din decembrie 2018, precum şi documente ale Băncii Centrale Europene şi nu numai, documente care arată sau evidenţiază foarte clar anumite practici, de fapt, incorecte faţă de populaţie, faţă de economia reală şi în acest sens am propus unele măsuri. Şi anume aplicarea, cum spuneam, sau impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%. Orice depăşire a acestui nivel este taxat cu diferite marje propuse de Ministerul de Finanţe”, a declarat Teorodovici.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×