BNR a redus rata dobânzii de politică monetară cu 0,5%, până la 2%, pentru a atenua impactul epidemiei de coronavirus

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
20/03/2020, 19:00
BNR a redus rata dobânzii de politică monetară cu 0,5%, până la 2%, pentru a atenua impactul epidemiei de coronavirus
Mugur Isărescu, mesaj în plină criză. Foto: Hepta

Banca Națională a României a decis reducă rata dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 2%, începând cu data de 23 martie, transmite News.ro.

Ședință de urgență

Decizia a fost luată într-o şedinţă de urgenţă în care au fost adoptate și alte măsuri de stimulare a economiei:

  1. ”Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;
  2. Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare;
  3. Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.”

Consiliul de Administrație precizează că este luată în calcul și  reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit.

”Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluţiilor economice şi financiare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca şedinţele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar. Consiliul de administraţie al BNR urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilităţii macroeconomice şi buna funcţionare a sistemului bancar, a pieţelor financiare în folosul populaţiei şi companiilor româneşti”, precizează BNR.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×