Avertismentul MAI pentru turiști: ce trebuie să știe cei care merg la munte în acest weekend

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/12/2018, 15:54
Avertismentul MAI pentru turiști: ce trebuie să știe cei care merg la munte în acest weekend
Atenționare! Turiștii nu ar trebui să se aventureze pe munte, codul portocaliu și galben de viscol și ninsoare lovește puternic!

Iarna va afecta o mare parte a Românieie, așa că salvamotiștii sunt pregătiți să ofere ajutoare. Se anunță că turiștii ar trebui să amâne plimbările prin munți, din cauza codului portocaliu și galben de ninsori și viscol. Salvamontiștii anunță: „Nu recomandăm niciun circuit care să includă porţiuni din creasta principală a Făgăraşului (bandă roşie) din cauză că în creastă sunt deja acumulări mari de zăpadă care necesită o abordare alpină.

De asemenea, conducătorii auto care intenţionează să parcurgă sectorul deschis al Transfăgărăşanului trebuie să aibă autoturismele echipate de iarnă, cu anvelope de zăpadă, lopată şi antiderapant, deoarece suprafaţa carosabilului poate fi acoperită de gheaţă”, potrivit Serviciului Public de Salvamont Argeș.

Avertisment MAI: Nu trebuie să se aventureze

”Îi rugăm pe turiști să nu se aventureze pe trasee montane în această perioadă, mai ales”, a comunicat Monica Dajbog. Zonele afectate de codul portocaliu și galben de viscol și ninsoare sunt: Timiș, Caraș-Severin, Dâmbovița și Prahova. În aceste părți va ninge abundent, iar stratul de zăpadă se va depune semnificativ, până la 70 de centimetri. În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Comandamentul de iarnă a fost convocat!
Comandamentul de iarnă a fost convocat!

În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori. Din a doua parte a zilei de sâmbătă (15 decembrie) în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și local în Transilvania vor fi precipitații mixte și se va forma polei. Local, precipitațiile vor fi importante cantitativ”, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.  În diminețile zilelor vizate de temperaturi puternice, 14 și 16 decembrie, ninsoarea este posibil să se transforme în lapoviță. „Spre dimineață va crește probabilitatea ca ninsoarea să se transforme în lapoviță sau chiar ploaie și să se formeze polei. Vântul se va intensifica, cu rafale ce vor atinge 40…45 km/h.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×