ANRE cere guvernului să intervină în domeniul Energiei, altfel facturile la curent ar putea să crească

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
25/11/2019, 17:04
ANRE cere guvernului să intervină în domeniul Energiei, altfel facturile la curent ar putea să crească
ANRE, avertizare în ceea ce privește prețul facturilor electrice *foto: romanialibera.ro

Autoritatea Națională pentru Reglementarea în Domeniul Energiei – ANRE a anunțat că așteaptă ca noul guvern să vină cu o măsură în ceea ce privește dereglementarea treptată a prețurilor la electricitate. Astfel, ANRE are nevoie de o nouă lege sau Ordonanță de Urgență din partea Guvernului pentru a aproba noul calendar de dereglementare în trepte a pieței de energie, de la 1 ianuarie.

Oficialii ANRE atrag atenția că legislația secundară nu este suficientă și cer Guvernului să se grăbească, pentru că, în caz contrar, piața se va liberaliza automat la 1 ianuarie, ceea ce va fi „un dezastru”.

ANRE cere guvernului să vină cu o nouă lege pentru a preveni liberalizarea pieței

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a anunțat în acest sens că: „Grija mea este că nu am o confirmare oficială de la Comisie că pot să fac acest plan de dereglementare. Nu am primit această confirmare în scris, nu am acest plan aprobat printr-o lege, prin modicarea OUG 114, sau a legii 123, și mai avem mai puțin de 40 de zile din acest an până când expiră prețurile pe care le-am dat pentru acest an pentru furnizorii de ultimă instanță. Și timpul este din ce în ce mai scurt și sunt șanse din ce în ce mai mici să avem o modificare a legii”.

Reacția lui Nagy-Bege vine după ce ANRE a pus în dezbatere publică recent două proiecte de Ordine care modificau ordinele date la începutul acestui an, când s-a re-reglementat piața energiei electrice pentru consumatorii casnici. Chiar și după ce acestea vor fi adoptate, nu va fi suficient pentru ca piața să se poată dereglementa în trepte, și nu brusc, se arată pe documente.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×