Amenzi uriașe pentru firmele de asigurări! Cum sunt vizate tarifele RCA

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
04/12/2018, 13:57
Amenzi uriașe pentru firmele de asigurări! Cum sunt vizate tarifele RCA
Amezi uriașe pentru numeroase firme de asigurări!

Societățile de asigurare au primit amenzi de peste 50 de milioane de euro amendă. Din păcate pentru acestea, Consiliul Concurenței a sancționat nu mai puțin de 9 companii de un astfel de gen.
De asemenea, nici Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România(UNSAR), a avut amenzi cu suma totală de 246.739.195,6 de lei, adică aproximati 53 de milioane de euro. Un Comunicat al Consiliului specifică faptul că sancțiunile au fost date „pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).”

Amenzile firmelor de asigurări pleacă de la valoarea de 13.570.597 de lei, până la suma de 43.442.939 de lei.  „Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei.”

Amenzi mari pentru firmele de asigurări!

Consiliul Concurenței a făcut constatări deosebite în urma investigațiilor. Se pare că Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească-Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au luat parte la un schimb de diverse informații, care se referă la intențiile de majorare a cifrelor ale tarifelor RCA.

În cadrul investigaţiei, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia şi, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii. În cazul societăţilor Astra şi Carpatica, Consiliul Concurenţei a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizaţia de funcţionare”, potrivit unui comunicat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×