CCR va discuta inițiativa „Fără penali în funcţii publice”. Judecătorii se vor pronunța în martie

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
18/02/2019, 20:03
CCR va discuta inițiativa „Fără penali în funcţii publice”. Judecătorii se vor pronunța în martie GALERIE FOTO
CCR discută în luna martie despre inițiativa "Fără penali în funcție"

Curtea Constituțională a României va discuta în data de 26 martie despre inițativa „Fără penali în funcţii publice”. Aceasta este inițiativa legislativă a Uniunii Salvați România a Legii fundamentale care dorește ca toate persoanele condamnate definitiv să nu mai aibă posibilitatea să ocupe funcții publice, conform declarațiilor oficialilor CCR, pentru Agerpres. USR susținea că „la comanda politică a lui Liviu Dragnea”, cei care erau angajați la Secretariatul General au trecut la nota informativă un număr de 591.097 de semnături, cu toate că Uniunea a depus un număr de 931.249 de semnături în Parlament.

Dintre acestea, 825.624 au fost validate de primării. „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, propune articolul 37 din Constituție.

CCR discută în martie despre inițiativa „Fără penali în funcţii publice”

Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 26 martie despre inițiativa legislativă „Fără penali în funcţii publice”, după mai bine de 100 de zile de întârziere. Conform legii, judecătorii CCR au un timp de 60 de zile pentru pronunțarea asupra constituționalității textului în cauză. „După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaţilor a predat Curţii Constituţionale listele semnate de cei peste un milion de români care susţin iniţiativa cetăţenească «Fără penali în funcţii publice».

CCR decizie pentru inițiativa
CCR, decizie pentru inițiativa „Fără penali în funcție”

Nota informativă prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a mă asigura că nu lipseşte absolut nicio semnătură. Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiţii nu ne-am putut baza pe buna credinţă a persoanelor implicate. Astăzi însă am reuşit să bifăm încă un pas care să ducă iniţiativa mai aproape de declanşarea referendumului”, a precizat președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×