25.189 de români au reușit să voteze prin corespondență! Multe plicuri cu buletine de vot nu au ajuns în România

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
08/11/2019, 16:12
25.189 de români au reușit să voteze prin corespondență! Multe plicuri cu buletine de vot nu au ajuns în România
Câți români au ales să voteze prin corespondență *foto: digi24.ro

Votul prin corespondență a fost una dintre noutățile care au avut loc la aceste alegeri prezidențiale. Numărul celor care s-au înscris să voteze însă prin această procedură nu a fost unul impresionant, puțin peste 41.000 de români. Dintre aceștia, doar 60% dintre români au votat, mai exact puțin peste 25.000 de votanți. Așadar, votul a peste 16.000 de români nu a mai fost trimis înapoi în țară, principalul motiv fiind că plicurile lor cu buletinele de vot nu au mai ajuns în România.

De ce nu au reușit românii să voteze prin corespondență

Mai exact 41.003 români s-au înscris să voteze prin corespondență pentru alegerile din România. Până joi, la ora României 24:00, în momentul în care s-a închis votarea au fost validate voturile a 25.189 de români. Cei peste 15.000 de români care au aplicat la această procedură dar nu le-a fost validat votul fie nu au mai depus buletinele la secțiile de votare prin corespondență, fie acestea nu au ajuns la timp util în România pentru a fi validate.

Românii ale căror voturi prin corespondență nu au fost validate au primit un e-mail din partea MAE: „Plic Nevalidat În atenția D.A.A., Plicul dumneavoastră cu votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2019 nu a ajuns în timp util pentru a putea fi validat. Vă rugăm să vă îndreptați spre cea mai apropiată secție de votare din străinătate pentru a vă exercita dreptul de vot. Accesați harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate la următorul link: https://www.mae.ro/maps/4083”, arată cei de la Libertatea.ro.

Votul în Diaspora a început încă de vineri, 8 noiembrie

După scandalul care a avut loc în cadrul alegerilor europarlamentare din 26 mai, dar și având precedentul alegerilor prezidențiale din 2014, autoritățile au decis ca votul din diaspora să aibă loc pe perioada a trei zile. Astfel, votul a început vineri, de la ora locală 12:00. De asemenea, românii din străinătate vor putea vota și sâmbătă, între orele 07:00-21:00 și duminică, în același interval orar. Până la ora 15:00, ora României, peste 20.000 de români din Diaspora și-au exprimat deja votul la cele 835 de secții de votare deschise pe întreg mapamondul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×